StoryEditorOCM
DalmacijaEUROPSKI FONDOVI

Šminka se legendarna tvrđava na kojoj se snimao Game of Thrones: predivne zidine osvjetljavat će nova rasvjeta, a gradit će se i amfiteatar vrijedan 6,7 milijuna kuna!

7. siječnja 2018. - 10:23

Kliška Općina može se pohvaliti da se prijavila na natječaje za sredstva iz europskih fondova za projekte kulturne baštine vrijedne ukupno više od 17,5 milijuna kuna. Od tog iznosa već joj je odobreno nešto manje od 15 milijuna kuna, a ostali projekti čekaju odobrenje.

Dobar dio njih vezan je uz njihovu tvrđavu, od postavljanja javne rasvjete na prostoru cijelog lokaliteta, vrijedne 3,5 milijuna kuna, zatim digitalnih sadržaja za vodiče i turiste u sklopu projekta prekogranične suradnje "Fortress ReInvented", do daljnjih arheološko-konzervatorskih istraživanja i njihove turističke prezentacije na prostoru između Providurova stana i nove barutane, kao i uz prostor zapadno od crkve sv. Vida.

Jedan od većih projekata svakako je izgradnja amfiteatra na dijelu Klis-Kose, u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji amfiteatra i igrališta kao ljetne pozornice s gledalištem. Projekt bi trebao biti dovršen u ovoj godini. Amfiteatar će biti pogodan za održavanje brojnih događanja i koncerata. Imat će dvjesto mjesta, a zajedno s igralištem tri tisuće mjesta.

– Lokacija nam se učinila idealnom jer će objekt biti odlično uklopljen u postojeću konfiguraciju terena. Također, s jedne strane ima prekrasan pogled na Klišku tvrđavu, a s druge se vidi more i otoci. Ovo ćemo realizirati preko ITU mehanizma u sklopu Urbane aglomeracije Split – veli načelnik općine Klis Jakov Vetma, dodajući kako je u projekt uključena i kompletna tehnička opremljenost amfiteatra.
 

 

 


– Ova, 2018. godina za nas je veoma važna jer je ovo Europska godina kulturne baštine, a Klis slavi 370. obljetnicu oslobođenja od Turaka. Naš identitet protkan je kroz cijelu povijest hrvatskog naroda, ovo je povijesni grad i kao takvog nam ga valja obnoviti, sačuvati i predati budućim generacijama.

Prije četiri godine dočekao nas je proračun od 13 milijuna kuna, a sada, zahvaljujući EU fondovima, iznosi više od 55 milijuna kuna. Dokaz je to da idemo pravim smjerom, a na korist onih koji ovdje žive – zaključio je Vetma.

 

 

 

 

 


Projekti za koje se čeka odobrenje su, među ostalim, i uklanjanje nepoželjne vegetacije s tvrđave Klis radi njezine zaštite od vizualne i fizičke degradacije, a to podrazumijeva kemijsko i mehaničko tretiranje biljnih vrsta u četiri ciklusa, ovisno o dobu rasta pojedinih vrsta. Aktivnost obuhvaća površinu od 9500 četvornih metara, dakle unutarnje i vanjske zidine. Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna, a prijavljen je na natječaj Ministarstva kulture.

 

 

 

 


Rasvjeta od 3,5 milijuna kuna

Projekt postavljanja javne rasvjete na Kliškoj tvrđavi vrijedan je 3,5 milijuna kuna.
– U siječnju ćemo raspisati natječaj za javnu nabavu, tako da bi tvrđava do ljeta trebala zasvijetliti – poručuje Vetma.


Na natječaju i bunari u Korušcima

Projekti koji čekaju odobrenje vezani su i uz razvoj sadržaja na području umjetnosti i kulture za mlade, tu je zatim projekt izrade dokumentacije, građevinski i restauratorski radovi na bunarima u Korušcima, te revitalizacija tvrđave Klis kroz suradnju s udrugama civilnog sektora s područja općine Klis.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:59