StoryEditorOCM
Dalmacijasve na mišiće

U teškoj, nesvakidašnjoj akciji HGSS-ovci iz bunara spasili 'malog' Medu: Izvukli smo ga golim rukama i to s dubine od pet metara!

12. listopada 2017. - 01:01

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sudjelovali su u nesvakidašnjoj akciji u Trolokvama, selu na području općine Prgomet, nakon što im je zazvonio dežurni broj mobitela i stigao poziv za spašavanje jednog bika!

Čak 600 kilograma težak bik, s pravom nazvan Medo, upao je u bunar, te je njegov vlasnik Neno Kesić pozvao gorske spašavatelje u pomoć. Dva pripadnika HGSS-ove Stanice Split, te dva spašavatelja iz kaštelanske ispostave, uz pomoć trojice mještana, odlično su se snašli u toj neobičnoj akciji, koja je potrajala više od sat vremena, izvukavši tešku životinju uz pomoć konopa i vlastitih mišića.

– Bik je stao na betonsku ploču koja je pokrivala čatrnju i ona je pukla pod njegovom težinom. Vlasnik mu je uspio vezati rogove i tako mu glavu držao iznad razine vode da se životinja ne udavi. Kada smo došli, bik je već bio prilično iscrpljen. Samo njegovo izvlačenje iz bunara dubokog četiri-pet metara bilo je prilično komplicirano jer do tog mjesta nismo mogli pristupiti autom i koristiti vitlo, pa smo doslovce morali sve na mišiće.

U tom selu u našoj Zagori baš i nema previše stanovnika, pa su vlasniku došla pomoći tek dvojica poznanika. Svi skupa smo na ho-ruk izvukli životinju, koja je nakon toga, potpuno iscrpljena, još sat i pol ostala ležati na zemlji – rekao nam je jedan od sudionika akcije u Trolokvama.

Nakon tri dana, Medin vlasnik je posjetio spašavatelje i još jednom im zahvalio na pomoći. Na koncu, poslao im je i fotografiju bika koji je jučer bezbrižno pasao travu na livadi.

– Fala in još jednon na pomoći. Nije bilo lako jer je Medo težak, a bunar uzak. Spasili su ga. Iman samo tog bika. Eno ga i sad na ispaši. U dobron je stanju. Oporavlja se brzo – kazao nam je Kesić.

Ovo nije prvi put da HGSS-ovci spašavaju i domaće životinje. Iz špilje u velebitskom kamenjaru, u kanjonu Velike Paklenice, nedavno je izvučen jarić koji je ostao zarobljen među stijenama. HGSS-ovci su spasili i jare iz jame duboke oko pet metara na području Čačijina Doca kod Sinja.

Jedan mačić je spašen nakon što se popeo u kocku fasade između četvrtog i petog kata u jednoj zgradi u Spinutu. Iz jame u botaničkom vrtu Kotišina na Biokovu spašeni su tek okoćeni štenci koje je neodgovorni vlasnik bacio da uginu od gladi i žeđi...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:55