StoryEditorOCM
Dalmacijapad u provaliju

Opasan hod po litici: igra iznad Duća umalo je završila tragično jer se djevojčica htjela spektakularnom snimkom pohvaliti na društvenim mrežama

10. listopada 2017. - 11:33

Dvanaestogodišnja djevojčica koja je u nedjelju poslijepodne pala sa stijene na predjelu Duće-Luka i koja je pri tom padu zadobila potres mozga i prijelom natkoljenice nalazi se na oporavku u KBC-u Split.

Kako smo već pisali, dvije malodobne prijateljice otišle su u nedjelju poslijepodne "malo istraživati" i penjati se po stijenama iznad Duća.

Pogledajte galeriju: HGSS spasio djevojčicu koja je pala u provaliju od 12 metara

I da su one bile nešto opreznije u svom pohodu, vjerojatno ne bi došlo do nesreće, u kojoj je dvanaestogodišnjakinja, na svu sreću, prošla "samo" sa spomenutim ozljedama.

Naime, prema kazivanju pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koji su zajedno s vatrogascima i Hitnom pomoći došli pomoći unesrećenoj, ona je pala s visine od sedam do osam metara i nije zadobila posebno teške ozljede.

No, u cijeloj priči je zanimljiv razlog njezina pada. Razlog treba tražiti u selfiejima i društvenim mrežama, na kojima je ona, kako neslužbeno doznajemo, htjela prikazivati svoju avanturu na padinama povrh Duća.

Prema neslužbenoj priči, djevojčica se popela na liticu i, hodajući prema natrag, htjela snimiti što spektakularniji selfie, kako bi se mogla pohvaliti na društvenim mrežama. Nažalost, u jednom je trenutku "izgubila tlo pod nogama" i pala u ambis dubok oko osam metara.

Nepristupačan teren

O kakvom je nepristupačnom terenu riječ, najbolje govori podatak da su i HGSS-ovci imali problema dok su došli do unesrećene, odnosno morali su se osiguravati konopcima kako bi djevojčicu spustili do normalnog, pristupačnog terena.

U želji da napravi što spektakularniji selfie, djevojčice su se zaputile u nepoznato i to je putovanje moglo tragično završiti.

Ovaj nesretni događaj bio je povod da porazgovaramo s dr. Tomislavom Franićem, specijalistom dječje psihijatrije iz KBC-a Split, koji se nedavno vratio s usavršavanja iz Irske.

– Upravo je nevjerojatno što su sve mladi ljudi, pa i djeca, koji su "opsjednuti" društvenim mrežama spremni učiniti da bi snimili što bolji i spektakularniji selfie. Ovakvi su se slučajevi već i događali u Hrvatskoj, mislim na Plitvičkim jezerima, ali i u svijetu, gdje su neki "selfie manijaci" izgubili i život zbog obične snimke koja bi ih "proslavila" na društvenim mrežama. U takvim slučajevima nema nikakve psihopatologije, tu se radi o trendu i o adrenalinu. U pitanju je vrlo opasan trend, odnosno želja da se ima selfie koji nitko drugi nema. Apsolutno se radi o zabrinjavajućoj stvari koja će u budućnosti biti i izraženija – kazuje dr. Franić.

"Hvalisanje" pred svima dovodi u ovakvim slučajevima do neželjenih posljedica.

Živjeti na mreži

– U pitanju je jedna nevjerojatna potreba da svi znaju za nekakav pothvat koji je netko napravio. Najvažnije je imati što nevjerojatnije selfieje, zanemarujući svoju sigurnost. Više nije dovoljno neku svoju avanturu podijeliti sa svojim najbližima ili s bliskim krugom prijatelja. Danas svi, ali baš svi koji "žive" na društvenim mrežama, moraju znati za pothvat ili avanturu neke osobe. Mladi ljudi, a sve više i djeca, i to prvenstveno oni koji su nesigurni u sebe, žele pripadati onoj skupini ljudi koja jednostavno može sve.

- Roditelji moraju svoju djecu odgajati tako da im jasno ukažu na to što je dopušteno, a što ne, i što je opasno, a što ne. Budu li tako odgajali svoju djecu, djeca će biti svjesna opasnosti koja vreba i tamo gdje upravo djeca misle kako opasnosti nema. Na taj bi način prevenirali ovakve događaje, jer bi se mnogi mladi zapitali što im jedno takvo izlaganje opasnosti može donijeti u životu. Na svu sreću, ovaj pad djevojčice nije završio pogubno, što ne znači da neki idući pad, nekog drugog djeteta, neće biti poguban, a kako bi se to izbjeglo, djeca moraju biti svjesna opasnosti. U svakom slučaju, društvene mreže su vrlo opasne ako se nekritički koriste – zaključuje dr. Tomislav Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:43