StoryEditorOCM
Dalmacijadomaći trljaju ruke

Vis se kupa u hollywodskoj lovi: kuće se iznajmljuju po 150 tisuća kuna, šuška se da je bilo i ucjenjivanja filmaša, a agencije domaćima 'ispod banka' savjetuju unosnu strategiju...

5. listopada 2017. - 16:00

Evo i nove viške top teme, kunu nam se domaći kako će zbog filmskog spektakla "Mamma mia! Here we come again" cijena otočnih nekretnina skočiti u nebo. A kao da već nisu visoke! I pričaju nam dok s njima ispijamo kavu na Kutu, čekajući da hollywoodska glumačka scena izjuri nakon doručka u grad, kako su ljudi iz agencija domaćima ispod banka počeli savjetovati da kuće i pojate ne prodaju sada, nego kada film izađe vani.

- Ja sam tako ču, oči mi ispale ako lažen. Rekli su in ne prodaji sada, skočit će cine kad film prođe sviton i svi saznaju za Vis. Svi će doć onda ovde kupovat. Strpite se još malo, bit će dobro i meni i tebi, tako su rekli u agenciji – kaže nam naš tihi šaptač, moleći nas da mu ne spomenemo ime.

E da je samo to, čujemo mi i kako je vlasnik kuće na Kutu za mjesec ipo dana, na koliko ju je iznajmio Hollywoodu, utržio 150 tisuća kuna. I da statisti samo za probu šminke i kostima dobiju po 150 kuna, a u nezahtjevnoj roli 300-tinjak bruto na dan.

A ako izuste koju rečenicu ili naprave neki plesni korak i po 800 kuna. Ovih se dana otok kupa u lovi, Hollywood je od Visa stvorio Zlatni Eldorado.

Plaća se sve, i usluge čuvanja ljudi, najma stanova i prostora, statiranja, korištenja živine. Eto, čak i kokice zarađuju, što su neki domaći pretvorili u teški sprd. Rade s tim igrokaze na lokalnim kavama, iako bismo mi prije rekli kako su neki zapravo prilično đelozi.



- Ma normalno da jesu, nego šta su nego đelozi. Di neće bit kad čuješ da i tih nekoliko šporkih kokoši šta nisu niti za škovace zarađuje lovu, a neki ništa ili malo. Najgore je bit statist, tu ti nije neka para. A najbolje je onima šta imaju poslovne prostore.

Eno tamo onaj vlaj je u dva dana šta su mu ponudili da zatvori prostor da bi mogli snimat scenu, zgrnija, računamo mi, minimalno deset tisuća kun. A ide to i do 20 tisuća. To je tribalo ubost. A ne statirat za mižeriju. I za to rintat na setu i po cili dan. Nije toliko cilo lito zaradija.

A sad san ču da se zbog snimanja scena na Rivi, poradi čega se nekoliko prostora na dva, tri dana zatvorilo, bilo i novčanog ucinjivanja i izventavanja. Svako oće više, koriste situaciju, pa su se neki drznuli, uspizdili. Svi bi tili ubost na brzinu – saznajemo.

Svi bježe od novinara

Eto zašto svi bježe od kamere i novina kao vrag od tamjana, i čuvaju Holivuđane bolje nego rođenu dicu. Stvorili su oko njih takvu tampon zonu da ti neki ne bi ni pokazali gdje glumaši spavaju. Što jedu. Kada jedu. Kako se provode. Gdje se kupaju. Mudri su Višani, znaju oni da ne valja pljucati u teču iz koje jedeš. Posebice ako je u njoj tako dobra spiza.

- Normalno da znon sve. I di spavadu. I di je bi Garcia. A da van pokažen, ma nemoj. Plaćen son da ne govorin. Da jel se Vis promini. A šta se ima prominjivat. Sve je isto ka i pri. Osim blokada na cesti poradi snimanja. I ovih pustih crnih auta šta bolidiraju okolo.



E i jednom je doša onaj izvanredni Marko Polo pun svega i svačega. To je bilo za vidit. Desant. To je bilo nešto drugačije. A i da ima šta, neću von reć. Puste svit na miru – kaže nam jedan domaći, skoro nam se činilo da će nam i za vrat skočiti u branjenju slobode kretanja i viškog življenja hollywoodske čeljadi.

Vis ovih dana svira po scenariju kako je počeo film na mom otoku. Je garant. A taj film bi kada izađe vani mogao puno toga promijeniti. Recimo donijeti mnoštvo novih gostiju. Stvoriti gungulu. I to je ono što jako brine Ivicu Rokija, čovjeka s prve crte turističke obrane. Kaže nama ozbiljni Ivica kako je sve ovo došlo bez dugoročne strategije, i da bi to moglo stvoriti kaos.

- Ja san siguran kako će film donijeti veliki odjek u svitu. Ali bojim se šta će posli bit, jer se kod nas sve stihijski radi. I šta ćemo kada navale gosti? E toga se bojim, toga kako će se to na nas odraziti. Kako ćemo sve to popratit – kaže Ivica, u priču pokušavši uplesti prijatelja koji je biciklom prešaltavao Rivu.

- Šta ja mislim o Hollywoodu? Kada bi Vis glumio samog sebe tada bi to imalo pozitivnog odjeka. Ali ako on glumi grčki otok onda smo falili u startu. Od toga nema ništa – reče i on, naravno još jedan bez imena i prezimena za javno izjašnjavanje.

 

Plastični sirevi

- Ja san baš ti vidit kako to izgleda kad su snimali scenu kraj Rive, pa su taj mali trg pretvorili u grčki pazar. Sve su izokrenuli, makli stolove, skinili tende, donili stole, lopate, motike, pruće, tikve, košare, vrče…

Ma vrag mi ni da mira pa san iša vidit, ma znan da su tu zaštitari i da se ne smi. I uspi san se malo uvuć i vidin velike bačve pune sira. Ma koliko sira, mislin se ja, i taka san ga. Plastični. A ka pravi. Koja je to organizacija – kaže nam jedan viški penzioner.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:01