StoryEditorOCM
Dalmacijavatra pod kontrolom

Vatrogasci noćas obranili kuće u Krilu Jesenicama, spašena i Gornja Podstrana, lokaliziran požar na području Klisa; Vatreni plamenovi dizali su se i deset metara u vis, svi su s olakšanjem dočekali kišu

Piše M.Dr., V. V., K. M. B, Ž. M.
8. rujna 2017. - 11:28
pozar_krilo

09:28 - Tijekom cijele prethodne noći zastrašujućeg požara u Donjim Poljicima, ni Donja ni Gornja Podstrana nisu ostale bez struje. No, jutros je udar groma izbacio trafostanicu Grljevac 2, u Grljevačkoj ulici, u blizini Uljare Inox. Iz dežurne službe Elektrodalmacije javljaju da su radovi u tijeku, struja okolnom stanovništvu stiže za oko sat vremena.

09:25 - Pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) Hrvatske kopnene vojske OS RH, njih 98, poslani su u petak ujutro na ispomoć vatrogascima na požarišta Krila-Jesenice i Podstrana kod Omiša, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Također, odobreno je i angažiranje četiri Canadaira CL-415, koji će se angažirati ovisno o meteo uvjetima, a u pripravnosti se nalazi i jedan helikopter MI-8MTV, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Na požarištima u Krilu Jesenicama i Podstrani angažirano 98 vojnika, u pripravnosti kanader i helikopter 

09:20 - Iz splitske policije je potvrđeno da su priveli jednu osobu koju dovode u vezu s požarom, javlja Dalmatinski portal.

Splitska policija već privela jednu osobu koju dovode u vezu s velikim noćašnjim požarom; Sumnja se da je izazvan bengalkom?

09:00 - Jadranska magistrala otvorena je za promet svih vozila.

08:44 - Kiša koja je jutros nešto poslije 7 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane, u kojima je sinoć buknuo veliki šumski požar, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika JVP Split Ivana Kovačevića.

Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika. Tijekom sinoćnjeg gašenja požara iskopčan je dalekovod, te zatvorena magistrala.

08:24 - Iz Prometa kažu da je prije pola sata krenuo prijevoz njihovim autobusima prema Omišu i Splitu.

07:38 - Spašena je Gornja Podstrana! Na blagdan Male Gospe slilo se nebo na zemlju. Mjestom se širi nesnosan smrad gareži, cijelo je područje u velikom oblaku dima i kiše. Lokaliziran je i požar na području Klisa

07:30 - Posljednja vijest iz Krila Jesenica glasi da su kuće obranjene i da je požar stavljen pod nadzor. Jadranks amagistrača i dalje je zatvorena za promet, a gasitelji, kao i stanovnici opožarenih područja s olakšanjem su dočekali kišu koja će olakšati borbu s vatrom.

Jadranska magistrala zbog požara i dalje zatvorena za osobna vozila; Obilazak cestom preko Tugara
 

02:20 - Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane te se do jutarnjih sati očekuje dolazak i 100 vojnika koji će pomoći u gašenju, doznaje se u noći s četvrtka na petak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći  s četvrka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima na požarištu između Krila Jesenice i Gornje Podstrane te se očekuje kako će do jutra na gašenju požara, uključujući i 100 vojnika, biti angažirano ukupno oko 300 gasitelja, rekli su u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara. Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su visine i do desetak metara.

00:02 - Gornja Podstrana nije spojena na vodovodnu mrežu već se koriste vodom s obližnjeg izvora Mura na pet javnih špina u selu te rezervoarima koje ima svako kućanstvo. Izvor je ovog ljeta presušio tako da se kućanstva mogu braniti od plamena samo svojim zalihama te vodom iz bazena koji su napravljeni uz brojne kuće za odmor koje su obnovljene na padinama u starom selu

Mještani su tako su radili i tijekom prošlog velikog požara kada je vatra preko Peruna iz Žrnovnice došla do Gornje Podstrane. Zbog toga je gašenje svake vatre posebno otežano i vatrogascima je na raspolaganju samo voda koju sami dovezu cisternama.

Dodatna otegotna okolnost je uska cesta koja vodi s Jadranske magistrale iz Gornje Podstrane do sela Gornja Podstrana i na kojoj se na više djelova ne mogu mioići dva vozila. U slučaju da mještani krenu iz Gornje Podstrane, a vatrogasna vozila u suprotnom smjeru cesta može u trenu postat neprohodna.

23:17 - Kako nam javljaju čitatelji, Podstranom odzvanjaju zvuci motornih pila. Naime, ruše se stabla u višim predjelima Šćadina, dijelu Svetog Martina.

"Gušimo se u dimu. Plameni jezici nadviju se na spojnom brdu prema Bajnicama...", poručili su nam telefonom.



22:57 - "Kuće u Krilu Jesenicama više nisu ugrožene, vatru smo uspjeli staviti pod kontrolu, no požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani i tamo stanje trenutačno nije baš najbolje - kazao nam je Pave Tomić, zapovjednik DVD-a Dugi Rat

22:48 - Kuće u Krilu su, kako doznajemo, obranjene, no vjetar požar i dalje raspiruje. U ovom trenutku ne prijeti kućama, no vatrogasci su potvrdili kako vatrena stihija još uvijek nije poražena te da su mogući razni scenariji. Uglavnom, i dalje je veliki broj vatrgosaca na terene gdje će, kako stvari stioje, dočekati jutro.

22:36: Vatra se približava Podstrani, a kako nam javljaju čitatelji požar se vidi čak i iz Podgore!

22:27 - Čitatelj Boris Divjak s Brača nam je poslao fascinantne fotografije zastrašujućeg požara iznad Krila Jesenica



22:05 -
Mještani Krila nam govore da se situacija smiruje i da vatra ide prema brdu.

- Imamo struje, čini mi se da se situacija smiruje - rekao nam je još jedna mještanin kojega smo dobili na telefon.

Vaše fotografije i snimke požara šaljite nam na portal@slobodnadalmacija.hr


21:50 - požar se nošem vjetrom širi prema Bajnicama i Podstrani.

21:34 Razgovarali smo s glavnim zapovjednikom Županijskih vatrogasnih snaga Draženom Glavinom koji nam je potvrdio da je stanje dramatično. Kako kaže, na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira.

- Očekuje nas teška noć - poručio je Dražen Glavina.

21:04 Veliki požar buknuo je u večernjim satima iznad Krila Jesenice. Prvu dojavu o požaru Centar 112 zaprimio je nešto iza 20 sati. DVD Dugi Rat upravo je na terenu a kolika je površina zahvaćena za sada još uvijek nije poznato.  

Kako doznajemo, vatra se opasno približila kućama, i to na svega desetak metara. U Krilu Jesenice, prema posljednjim informacijama nestalo je i električne energije.



 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:40