StoryEditorOCM
Dalmacijaplamen prešao greben

I dalje gori na Biokovu, požar noćas došao nadomak Makarske no više se ne širi prema moru; Očekuje se pomoć zračnih snaga

Piše N. Glučina, H
24. kolovoza 2017. - 09:25

07:25 - Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava.

Gori manji dio šume takozvanog crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1400 metara nadmorske visine gdje nema nikakve pristupne ceste,  već samo loš pješački put.

Jutros će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je u četvrtak ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

23:52 - Situacija na terenu poviše Makarske do nešto prije ponoći je bila bez većih promjena. Požar i dalje gori na Biokovu, međutim moglo bi se reći da se vatra smiruje. 

Bez obzira na trenutno lagano smirivanje situacije, pred vatrogascima je duga noć u kojoj će nadzirati stanje. 

A zbog velikih upita građana o situaciji na terenu, na službenoj Facebook stranici Grada Makarske prenesena je večerašnja izjava Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika da nema opasnosti od širenja požara na grad Makarsku. 

Sutra ujutro bi navodno trebao biti organiziran prijevoz vatrogasaca helikopterima.  

22:53 - Makarski vatrogasci i djelatnici Parka prirode Biokovo dežuraju nad požarom koji se razbuktao u večernjim satima na masivu Biokovo. 

Lagana vatra koja tinja od nedjelje, sada je poprimila znatno veće razmjere i prešla na makarsku stranu planine. Vatra je i dalje najviše vidljiva iznad predjela Veliko Brdo, a zbog noći situacija izgleda i gore nego što je ustvari. 

Vatrena fronta zasad još nije ni blizu kuća u Velikom Brdu, tako da nema panike ni govora o evakuaciji u tom dijelu Makarske. 

A vatrogasci se nadaju da tijekom noći neće početi puhati vjetar koji bi situaciju na požarištu pogoršao i usmjerio prema naseljenim dijelovima grada. 

21:14 - Požarima na Makarskoj rivijeri nema kraja. Naime, vatra na Biokovu koja je počela gorjeti u nedelju, a koju vatrogasci s područja Rivijere zbog nepristupačnog terena nisu uz sve napore mogli ugasiti, danas se razbuktala.

Kako se noć spuštala, vatrena fronta je postajala sve veća, a prema riječima Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika, do sada je izgorjelo ukupno 70-ak hektara terena. 

U popodnevnim satima požar je gasio i kanader, međutim, požar se nije smanjivao. 

A trenutno zbog opasnog i neprohodnog terena te mraka ne mogu gasiti ni vatrogasne snage s Makarske rivijere. 

Vatrogasci i djelatnici Parka prirode Biokovo nadziru teren koji je u plamenu, doznajemo od Velimira Vidaka Buljana, ravnatelja Parka prirode Biokovo pod čiji teren teritorijalno pripada područje masiva koje je u plamenu. 

- Vatra se razbuktavala kako se noć približavala, a sad situacija najgore izgleda poviše makarskog predjela Veliko Brdo. Nadziremo situaciju na terenu a vatrogasci čine sve što je u njihovoj moći - kazuje nam Vidak Buljan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:54