StoryEditorOCM
Dalmacijagori iznad sinja

Glavni vatrogasni zapovjednik: Situacija na Kamešnici se popravlja

11. kolovoza 2017. - 19:39
pakostane_pozar13-030816.JPG

17:39 - Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković u petak je posjetio požarište na planini Kamešnici iznad Sinja te je ocijenio kako je situacija povoljnija nego u četvrtak.

"Situacija na požarištu na Kamešnici danas je bolja nego jučer, nema puno otvorenog vatrenog plamena i vjerujemo se da će predstojeća noć biti mirna. a nadamo se i pomoći kiše u sljedećih nekoliko dana," rekao je Tucaković za Hinu.

Također je izvijestio kako su danas na požarište na Kamešnici stigli i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Divulja koji su helikopterom 'desantirani' odnosno prevezeni na nepristupačni dio požarišta i ondje pomažu gasiteljima, među kojima je od četvrtka i 50 pripadnika hrvatske kopnene vojske.

"Očekujemo da će se izdimljavanja na požarištu pojavljivati sljedećih nekoliko dana te će gasitelji i dalje nastaviti dežurati na njemu do konačnog gašenja," rekao je Tucaković.

Potvrdio je kako požar na Kamešnici ne ugrožava naselja niti stambene objekte.

Tucaković je požarište na Kamešnici obišao u pratnji pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislava Vuke.

15:00 - Požar na planini Kamešnici iznad Sinja aktivan je i u petak, a u njegovu gašenju sudjeluje 70-tak gasitelja s deset vatrogasnih vozila, kojima pomaže i kopnena vojska te pet protupožarnih zrakoplova - dva kanadera i tri airtractora.

"Povremeno se na požarištu pojavljuje vatra i izdimljavanja te se s helikopterom prevoze gasitelji i spremnici vode za gašenje na nepristupačne dijelove Kamešnice", rekli su u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Split.

U požaru gori borova šuma i nisko raslinje, a naselja i stambeni objekti nisu ugroženi.

Iz Ministarstva obrane su priopćili kako požar na Kamešnici gase dva kanadera i pet airtractora, dok dva helikoptera prevoze vatrogasce do požarišta i dopremaju spremnike vode za gašenje.

U gašenju je angažirano i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a njih 24 pomaže u gašenju požara na Dinari.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su sudjelovale u gašenju 193 požara (69 u Šibensko-kninskoj, 65 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Ostvarile su više od 1630 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 47.600 tona vode te prevezeno 219 vatrogasca i vojnika, kao i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:59