StoryEditorOCM
DalmacijaRevolucija Peovice

Kako je Omiš u nekoliko godina postao zeleni grad: građani će uskoro smeće ubacivati u čipirane kante, naplaćivat će se svako pražnjenje, a računi će biti - manji

9. kolovoza 2017. - 14:06

Omiško komunalno poduzeće Peovica prvo je u Hrvatskoj kojem su odobrena sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta iz EU fonda Konkurentnost i Kohezija, pohvalili su se iz gradske vlasti u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Ivo Tomasović.
Riječ je o priličnom uspjehu gradske tvrtke koja se naveliko priprema kako bi u zadanim rokovima ispunila obveze koje su definirane Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, kao i Planom gospodarenja otpadom.

Obveza je Hrvatske, naime, da do 2020. godine dostigne 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Kada je u pitanju omiška tvrtka, novac koji im je odobren za izgradnju reciklažnog dvorišta predstavlja značajn iskorak u tom smjeru. Dodijeljeno im je 2 milijuna i 263 000 kuna, a u prostoru, kad bude uređen i opremljen, će građanima biti omogućeno besplatno deponiranje više od 20 raznih frakcija otpada, kako se navodi u priopćenju iz ureda gradonačelnika. Od papira do metala, stakla, gume i građevinskog otpada, u ovom dvorištu moći će odlagati ne samo omišani već i stanovnici Dugog Rata, Šestanovca i Zadvarja dok se slična dvorišta ne izgrade i u njihovim mjestima. Time bi količina nezakonito odloženog glomaznog otpada trebala značajno smanjiti. reciklažno dvorište bit će opremljeno i transportnom trakom te uređajem za baliranje odvojenog otpada, a sve to građanima u konačnici donosi uštedu.

Naime, zahvaljujući investiciji, Peovica će plaćati manju rentu za korištenje Karepovca odnosno Regionalnog centra za obradu otpada u Lećevici, a može računati i na poticajnu naknadu predviđenu spomenutom Uredbom za smanjenje količine nerazvrstanog otpada. U Gradu smatraju da je riječ ukupno o oko 300 000 kuna godišnje. Kada se uzme u obzir da je u Omišu već dobro odmaknuo i projekt odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata, po čemu će već od ove jeseni Omiš postati treći grad u Hrvatskojs takvim sustavom, uštede bi mogle biti i veće. Tvrtka je naime zadnje dvije godine investirala 2,5 milijuna kuna u osam projekata koji se odnose na izgradnju zelenih otoka, kupovinu podzemnih kontejnera i opremu za odvojeno prikupljanje, odnosno čipove i posebne kante za smeće. Građani će tako uskoro smeće odlagati u čipirane kante i naplaćivat će im se svako pražnjenje kante - što je više otpada odvojeno za recikliranje i odloženo na zelenim otocima ili u reciklažnom dvorištu, manji je račun za odvoz smeća.

Kompletni sustav trebao bi početi fukncionirati do kraja sljedeće godine, a u planu je i izgradnja kompostane i nabavka novih vozila. Ukupno se investicije tako penju na 13 milijuna kuna. Početak radova na reciklažnom dvorištu se planira u studenom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:51