StoryEditorOCM
Dalmacijavatrena stihija prijeti

Požar na Dinari odbijen od kuća i vikendica: 'Zašto se ne pošalje više vatrogasaca?'

Piše M. Ilić
4. kolovoza 2017. - 10:42

Od srijede navečer opet gori na Dinari i to od Sokolca na granici s Bosnom i Hercegovinom, a dan kasnije počelo je goriti s donje strane Vrdova. Sinjski vatrogasni zapovjednik Stipe Ančić u četvrtak je poslao na požarište četiri vozila i 15 vatrogasaca DVD Sinj, te zatražio dva kanadera. U večernjim satima gorilo je i kod Bulovića staja.

Iz Županijskog vatrogasnog centra javljaju kako je požar odbijen od kuća i vikendica, a teren su nadzirali vatrogasci tijekom noći.

U očekivanju jutra i kanadera javila nam se Splićanka čija obitelj ima kuću u Đapićima.

- Gori dio na obroncima iznad Bitelića. Čini se da se vatra širi velikom brzinom prema zaseocima Gornji Đapići i Bračulji. Okolo je dosta šume. Vatrogasci su svi na Dubovim vratima kod vikendica poviše Rumina. Mještani sami pokušavaju spriječiti vatru da se ne približi Đapićima, a voda se nosi iz bunara, bez ikakve opreme za gašenje. Zašto se ne pošalje više vatrogasaca? - gotovo očajna je kazala.

Požar na Dinari izbio je prije desetak dana, a proširio se i na bosanskohercegovačku stranu. Njegovo gašenje uvelike otežava činjenica da se dijelom radi o miniranom terenu pa se zračne i kopnene snage šalju na sigurnije, neminirane dijelove požarišta.

Zbog tog velikog požara koji ugrožava dvije susjedne zemlje razmišlja se o zahtjevu za organiziranjem zajedničke akcije gašenja, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, što prenose bosanskohercegovački mediji.

- Požar je došao sa hrvatske strane, zahvatio dio raslinja u BiH i onda se opet okrenuo prema Hrvatskoj. Pretpostaviti je da kolege u Hrvatskoj nemaju vremena niti resursa da se uključe u gašenje tog požara. Požar je i došao iz Hrvatske u BiH i sada na cijeloj planini kruži. Tu je i minirano. Najgore je što se požar i na području u Bosanskom Grahovu i na području Livna događa u minskom polju. Još nije izašao iz minskog polja i ne možemo gasiti na zemlji. Ništa još nije alarmantno, ali svakako ćemo vidjeti kako animirati kolege u Hrvatskoj da sa svoje strane zaustave požar. Moguće je da ćemo tražiti zajedničko gašenje tog pograničnog dijela - izjavio je Solak.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:27