StoryEditorOCM
Dalmacija'procvjetalo' ulaganje

'Spržili' pola milijuna kuna u asfalt iz kojega je izrastao - maslačak! Razlog je, očekivano, bizaran...

20. lipnja 2017. - 22:52

Da je tlo u Općini Klis plodno za uzgoj žita, možda među mještanima ne bi bilo aktualno pitanje kako "odvojiti asfalt od kukolja".

A ne mora riječ biti o kukolju, baš. I maslačci su u samo mjesec dana uspjeli probiti asfalt čije je postavljanje po makadamima s 450.000 kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Budući da lokalna vlast za radove po nerazvrstanim cestama izdvaja nešto više od dva milijuna kuna, možemo se zapitati kakve li to korijene vuku snažne biljke što razbijaju prometnicu? Ili je riječ o tome da je asfalt tanašan ili da građevinari nisu poravnali put?

Gospođa Mara Šego iz Broćanca primijetila je nedavno kako se novi asfalt na putu oko njezine kuće - raspada.

– A puklo je to na više mista, eno tamo oko kuće od susida mi najviše. Ja san ode jedina, pa mi taj asfalt ni ne smeta. Dikod mi dodije, dikod mi dobro dođe, kad suboton i nediljon dica dođu – pokazuje naša sugovornica kako se "rascvalo" ulaganje Ministarstva i Općine, pa dodaje:

– A da ti pravo i pošteno kažen, kome će oti asfalt? Prije dva miseca su ga postavili, a dušo moja da je prije bija vako put i voda i telefon, bija bi ode komšiluk veliki. A sad je to ionako za nikoga...

Svjesni su mještani Broćanca kako im cesta izgleda. No, sa stanjem na nekim prometnicama u zagorskom dijelu općine, do našeg poziva nije bio upoznat načelnik Jakov Vetma.

– Evo, prvi put od vas čujem. A kako ću vam ja to komentirati. Niti sam građevinar, niti projektant, a nisam ni stručni nadzornik. Ja sam lingvist. I načelnik. To je kao da me pitate što radi "teta" u vrtiću – čudi se Vetma, kojem smo poslali fotografije, pa je ipak iznio svoje mišljenje.

– Ne znam što bih rekao. Ispravit ćemo, napravit ćemo. Asfaltirali smo kilometre do sada. I nije mi jasno zašto su se građani obratili vama "u novine", a ne Općini kao investitoru. Tu su mi upitni njihovi motivi – sumnjičav je kliški načelnik čije ime je na nedavnim izborima zaokružilo 75 birača iz Broćanca od njih ukupno 81 koliko ih je pristupilo kutijama.

Obratili smo se potom inženjeru građevinarstva Zlatku Rožiću, sudskom vještaku i višem stručnom savjetniku za komunalne djelatnosti u Općini. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

– Pa ne mogu ja davati izjave. Nisam ja glasnogovornik. Pitajte načelnika – savjetuje nam Rožić.

Osobu koja je profesionalno po vokaciji zadužena za odnose s medijima, pronašli smo u uredu glasnogovornika Ministarstva regionalnog razvoja koje je i dodijelilo novac za aljkavo odrađeni projekt.

– Naši nadzornici bili su na terenu, gdje nisu utvrđene nepravilnosti – odgovorila nam je Lana Baričević, na što smo replicirali kako je u međuvremenu korov provirio.

– Možemo zatražiti ponovni, hitni nadzor. No, nismo još dobili prijavu - iskreno će glasnogovornica.

Ako se utvrde nepravilnosti, kliški općinari morat će doznati broj poslovnog računa Ministarstva i ispisati uplatnicu.

– Općina Klis je potpisivanjem ugovora preuzela kompletnu odgovornost, a mi imamo bjanko zadužnicu koja nam je sredstvo osiguranja. Dakle, možemo je aktivirati ako se dokažu nepravilnosti i oni moraju vratiti sredstva koja su dobili – naglašava Baričević.

A da maslačci i kukolj ne budu korov ove priče, pobrinuo se Stipe Rako, direktor tvrtke "Prvi Treptač", koju je Općina zadužila da vodi brigu o nerazvrstanim cestama. Pokušao je pronaći objašnjenje zašto tu biljke uopće rastu.

– Visoke su temperature i kad vi zatvorite asfalt koji je topal, prestane dotok zraka i normalno je da će to izbit – pokušao je Rako. I kasnije priznao:

– Mi u stavci nismo imali ravnanje donjega postojećeg stanja na makadamu, nego je bilo "dajte, napravite ljudima to", po, eto, onim iznosima koje je Općina predvidjela troškovničkim radovima. Odrađeno je to nadljudskim naporima, jer, znate kako je, nema Klis u proračunu puno novca...

Kada smo mu kazali da je iz Zagreba uplaćen iznos za konkretan zahvat, čelnik privatne tvrtke je odgovorio:

– Ne znam za to. A, za nas je taj posao obavila kooperantska tvrtka "Cestogradnja", jer mi to radi povećanog obujma posla nismo uspjeli.

Upitali smo Raku je li mu malo sumnjivo zvuči kada se kaže da su značajna sredstva iz Ministarstva i općinskog proračuna utrošena na centimetar debeli asfalt koji je poklekao pod silinom latica i pod kojim zemlja nije poravnana.

– Mi smo kao tvrtka uvijek radili fer i korektno, a ako se dokaže da je netko nešto krivo napravio, onda će taj snositi odgovornost – komentira Rako i na pitanje koliko su novca dobili od Općine, odgovara kako "ne zna napamet i da mora pogledati", nakon čega se sjetio da je u žurbi i da mora, nažalost, hitno prekinuti naš telefonski razgovor.
Sljedeći čiji smo broj okrenuli jest Ante Radevenjić, direktor "Cestogradnje".

– Nemam pojma jesmo li mi to radili. Jesmo nešto u Prugovu, ali za Broćanac ne znam. Nas je puno u firmi – argumentira Radevenjić.

Ponovno smo kontaktirali Ministarstvo. Nisu bili konkretni u odgovoru na pitanje je li moguće da osoba zadužena od Općine posao proslijedi drugoj tvrtki.

– Ugovorom koji smo potpisali, Općina Klis preuzima cjelokupnu odgovornost za provedbu i zakone te za sve postupke u provedbi projekta – kaže glasnogovornica Baričević i dodaje:

– Vjerojatno su dobili bolju ponudu od te druge tvrtke, ali moraju imati neki razlog.


Drveni rasvjetni stupovi

Ministarstvo regionalnog razvoja dodijelilo je Klisu i 350.000 kuna za proširenje i obnovu mreže javne rasvjete. Načelnik Vetma odlučio je kako je taj novac najbolje uložiti u postavljanje tradicionalnih, drvenih stupova.

– Čelični su prilično skuplji. Nismo ih postavljali, mi smo sve drvene tražili. Isključivo drvene – kaže načelnik.

A zašto, ako su već dobili sredstva od Ministarstva?

– Zato što se moglo postaviti više drvenih. Za 350 tisuća kuna možete, bubam napamet, uzet 50 čeličnih ili 100 drvenih.

Bučna manjina

Šestero stanovnika Broćanca koji na ovim izborima nisu glasali za Vetmu razlog su zašto ne spava mirno:

– Ono s čim imam problem su oni koji su se iz zaboravljene Dalmatinske zagore iselili prije 30 godina, uplaćivali poreze u okolne gradove da bi se sad vratili i tražili standard koji ni u tim gradovima nisu imali – poslao nam je tu rečenicu sam Vetma elektroničkom poštom, da bi nam nekoliko sati kasnije na mail pristigla neobična tablica s osobnim podacima stanovnika Broćanca koji su, bez da ih je itko išta pitao, sastavili izjavu sa željom da pohvale načelnika.

– Načelnikova vrata su nam uvijek otvorena i ne sviđa nam se što glasna manjina uzima sebi za pravo javno kritizirati, a da nisu o tome razgovarali niti obavijestili Mjesni odbor Broćanac, a ni Općinu Klis - ulomak je iz dopisa u kojem se pohvaljuje više zahvata na komunalnoj infrastrukturi odrađenih tijekom Vetmina mandata.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:49