StoryEditorOCM
Dalmacijavatrena stihija

S požarišta u Tučepima i Makarskoj stižu stravični prizori; Otkriven uzrok izbijanja vatre?

Piše H, PSD
19. lipnja 2017. - 14:31
tucepi00

Mogući uzrok požara koji je u subotu izbio kod Podgore te se širio prema Parku prirode Biokovo, a u kojem su prema prvim procjenama izgorjele masline, borova šuma i nisko raslinje na površini od oko 250 hektara te je vatra prijetila kućama Podgorana i gostima hotela “Sirena”, korištenje je pirotehnike na jednoj svadbi, piše Jutarnji list.

Tu pretpostavku istražuje splitska policija - inspektori zaštite od požara jer je u vrijeme održavanja pira u jednom hotelu korištena pirotehnika i to se poklapa s vremenom nastanka požara. No, tu pretpostavku tek treba ustanoviti policijska istraga.

Nakon Podgore, noćas je planulo u Tučepima, a vatra se krenula širiti i prema Makarskoj. S požarišta nam stižu nam zastrašujuće fotografije vatrene stihije koje su snimili vatrogasci DVD-a Tučepi, a naš čitatelj Toni Borich šalje nam snimke zgarišta koje je ostalo nakon požara.

Bitka s vatrom kod Makarske ne prestaje, situacija na terenu je dramatična: požar se i dalje širi, iznemoglim vatrogascima u pomoć stiže vojska!

Turisti koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak na području Tučepa na Makarskoj Rivijeri zbog požara evakuirani iz tri hotela u hotel Alga, tijekom jutra u ponedjeljak su se vratili u svoje hotele ponudivši i pomoć u gašenju požara, doznaje Hina u ponedjeljak od direktora smještaja hotela Bluesun Alga Ive Viskovića.

"Trenutna situacija u Tučepima je nešto bolja, došli su kanaderi, a kako se i bura smanjila, vjerujemo da će se požar što prije lokalizirati", iznosi Visković dodajući da je u hotelu Alga, kojeg su zapovjedništvo policije i vatrogasci označili sigurnosnom zonom, noćas primio oko tisuću ljudi, iz dva Bluesunova hotela Jadran i Neptun, kao i hotela Tamaris, ali i iz apartmana privatnog smještaja iz istočnog dijela Tučepa koji je bio najugroženiji od požara.

Turisti nisu paničarili, nudili svoju pomoć

"Uz naših 700 gostiju, noćas smo ih primili još tisuću, svi su bili prisebni, nije bilo panike, čak su nudili i svoju pomoć u gašenju požara", kaže Visković, dodajući da su se svi ti gosti tijekom jutra vratili u svoje hotele i druge objekte.

Tijekom noći buknuo požar u Tučepima, evakuirani brojni mještani i turisti iz tri hotela; Vatrena stihija širi se prema Makarskoj, magistrala zatvorena za promet

Naglašavajući kako je za sve noć u Tučepima bila jako teška, kao i u drugim dijelovima Makarske Rivijere i na Biokovu zahvaćenim požarom, Visković poručuje da je i kompletno osoblje Bluesunovih hotela cijelo vrijeme bilo i ostaje na raspolaganju gostima i drugima iz Tučepa kojima treba pomoć.

Ističe pritom i da su svi Bluesunovi hoteli na Makarskoj Rivijeri odlično popunjeni i da zbog požara nema ni otkaza rezervacija niti boravka gostiju koji su već tamo.

U Tučepima je i predstavnik Ministarstva turizma, njegov glavni tajnik Ivo Bašić, koji je sinoć bio i u Podgori, zbog turista i požara nadomak hotela Sirena, te za Hinu samo kratko u ponedjeljak telefonski dojavio da je sve pod kontrolom, da se turisti ne žale i ne odlaze te da se očekuje lokalizacija požara.

"Više ćemo moći reći iza 12 sati, nakon sastanka s načelnikom Tučepa i drugima", kazao je Bašić.

Boban potvrdio: Vojska stiže upomoć

Novoizabrani župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u ponedjeljak je potvrdio da će se tijekom dana i vojska uključiti u gašenju požara u Tučepima i na Biokovu, o čemu je razgovarao s dopredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

"Ja se nadam kako će tijekom dana doći i vojska pomoći u gašenju ovog požara koji se digao visoko (na Biokovu) te do njega ne mogu doći vatrogasna vozila, a ministar Krstičević mi je rekao kako bi se mogla uključiti vojska noseći naprtnjače," rekao je Boban novinarima prilikom službenog preuzimanja dužnosti od dosadašnjeg župan splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje.

Po Bobanovim riječima do sada je na gašenju požara na Bikovu poviše Podgore i u Tučepima sudjelovalo više od 300 vatrogasaca kojima je zbog zamora potrebna smjena te se tijekom dana očekuje dolazak vatrogasaca iz Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

Boban je naglasio kako je na novoj dužnosti imao "vatreno krštenje" jer je jučer cijeli dan proveo na požarištu iznad Podgore, a danas će poslijepodne otputovati u Tučepe gdje su zbog noćašnjeg požara evakuirani turisti iz tri hotela Jadran, Neptun i Tamaris te dio stanovnika istočnog dijela grada.

"Slika je jako nezgodna, jučer su evakuirani turisti iz hotela u Podgori, a noćas su evakuirani turisti iz tri hotela u Tučepima i tako, što se tiče turista, ružna slika odlazi u svijet," kazao je Boban.

On je također pozvao sve stanovnike splitsko-dalmatinske županije da slijede upute vatrogasne zajednice i Državnog ureda za zaštitu i spašavanje kako se ne bi događali požari, odnosno incidenti koji šalju ružnu sliku u ljetnim mjesecima u vrijeme turističke sezone. Boban je također rekao da je jučerašnji požar nanio štetu nacionalnom parku Biokovo, a šteta se nastavlja i današnjim požarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:05