StoryEditorOCM
Dalmacijanema predaje

Boljani ne daju svoje blago, kreće hladni rat za Zlatni rat: Na prosvjed stiže cijeli Brač! Danas smo na redu mi, sutra Supetar, prekosutra plaža u Postirima, u Pučišćima...

21. travnja 2017. - 12:35

Boljani ne posustaju u borbi za, kako kažu, svoj Zlatni rat i nakon što je Skupština Splitsko-dalmatinske županije većinom glasova (HDZ-a i koalicijskih partnera) koncesiju dodijelila zagrebačkoj tvrtki "Sport B".

Uz već najavljeno pokretanje upravnog spora, u utorak 25. travnja organizirat će i prosvjedni skup u Supetru na Braču. Odluku o prosvjedu donijelo je Općinsko vijeće Bola, a zajedno s načelnikom općine Tihomirom Marinkovićem vijećnici će na skupu zakazanom za danas u Bolu u kinodvorani s početkom u 18.30 sati izvijestiti o svim događanjima oko koncesije i poslušati reakcije građana.

- Najvažnije je dogovoriti se da to bude civilizirani prosvjed, ne želimo štetiti gospodarstvu, pogotovo turizmu - upozorava načelnik Marinković.

- Prosvjed će biti u utorak u 15 sati da se dočeka trajekt koji ide iz Splita u 14.15, a Supetar smo odabrali jer se tu okuplja cijeli Brač - kaže bolski načelnik i pojašnjava svoja očekivanja podrške svih stanovnika otoka:

- Danas smo mi na redu, sutra Supetar, prekosutra plaža u Postirima, u Pučišćima...

Organizator će danas prijaviti održavanje skupa i nadležnoj policijskoj upravi u Supetru.

- Skup će biti veliki, ali ne može imati političku konotaciju - naglašava Marinković, dodajući da nije u prvom planu politika, nego zaštita građana otoka i njihovih interesa.

Budući da za prosvjed vlada veliko zanimanje medija, moguće je da će doći i poneki političar, u tom slučaju, riječi su našeg sugovornika, svi su jednakopravni građani i svaka je podrška dobrodošla.

Općina Bol se u četvrtak obratila pismom premijeru Andreju Plenkoviću i resornome ministru Olegu Butkoviću nudeći svoje viđenje cijelog predmeta i određena pojašnjenja.

Premijer Plenković reagirao je, međutim, i prije pisma Boljana, već poznatom odlukom o provođenju upravnog nadzora u postupku dodjele koncesije kako bi se utvrdili zakonitost i pravovaljanost postupka.

- Po pravilu bi se upravni nadzor trebao raditi tek nakon što se postupak okonča, znači i nakon isteka žalbenog postupka u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture - upozorava Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskog upravnog Odjela za pomorstvo i turizam.

- Ako se pokaže da je u nekom dijelu postupka došlo do propusta, onda se provodi nadzor i ako nadzor utvrdi nepravilnosti, postupak dodjele koncesije se ponavlja - precizirao je Čogelja, naglašavajući da je ovo prvi upravni nadzor u Odjelu kojemu je na čelu, pogotovo kad se radi o dodjeli koncesija.

Valja podsjetiti da nadzor provodi najčešće tročlana komisija upravo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Budući da cijeli spis broji između 200 i 300 stranica, jasno je da će komisiji trebati vremena za temeljito pročešljavanje svih dokumenata i zapisnika.

Tvrtke koje nisu dobile koncesiju, a to su, podsjetimo, "Grabov rat" i "Kamen sreće" iz Bola te "Auro Bol" iz Velike Gorice, ne moraju čekati rezultat upravnog nadzora za osporavanje odluke Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Od trenutka kad prime odluku počinje teći 15-dnevni rok žalbe, s time da žalbu podnose nadležnome ministarstvu, ali preko Županije.

- I Županija se u žalbenom postupku ima priliku očitovati - navodi Čogelja - ako je u žalbi upozoreno na pogrešku koju možda nismo uočili.

Rok za rješavanje žalbe je 60 dana.

Premda će žalbeni postupak i nadzor pokazati određene rezultate, već sada se mogu razjasniti sporni detalji, koje je, istinu govoreći, Čogelja uzaludno obrazlagao u svom uvodnom izlaganju i odgovorima na pitanja vijećnika, a poslije i novinara.

Mediji i danas upiru u činjenicu da je koncesija, podsjetimo, na 15 godina, dodijeljena tvrtki koja nema ni jednog zaposlenika ni prihoda.

- Ako ja danas osnujem tvrtku s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, nemam ni jednog zaposlenog ni iskustva, ni prihoda, mogu li se javiti na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru? - pitao je jedan od novinara Čogelju nakon Skupštine.

- Možeš - odgovorio je Čogelja dok su ga novinari slušali u nevjerici.

- Početkom ove godine, točnije 10. veljače, stupila je na snagu izmjena Vladine uredbe kojom su broj zaposlenih i prihodi izbačeni kao kriteriji pri dodjeli koncesije - obrazlaže Čogelja za Slobodnu Dalmaciju.

- Ostali su, međutim, kriteriji stalne i promjenjive koncesijske naknade te ulaganje - nastavlja naš sugovornik, s time da nije prihvaćen naš prijedlog izrečen na jednom sastanku da se poveća postotak jamstva banke za navedeno ulaganje; ostao je ovaj od jedan posto - kaže Čogelja.

Uz izostanak već spomenutih kriterija (broj zaposlenih i prihod), mnogima je sporno upravo tako malo jamstvo.

Konkretno, tvrtka "Sport B" napisala je u ponudi da će uložiti 72,6 milijuna kuna i za ozbiljnost ponude priložila jamstvo Štedbanke iz Zagreba u visini jedan posto (726.000 kuna). U javnosti manje poznata Štedbanka se, inače, na internetu reklamira kao "po kapitalu najveća banka u stopostotnom hrvatskom privatnom vlasništvu".

Unesite naslov

Butković: Postupak je bio zakonit...

O koncesiji za Zlatni rat očitovao se i resorni ministar Oleg Butković. Prema Butkovićevim riječima, njegovo bi ministarstvo i samo zatražilo nadzor da to nije učinio premijer Plenković.

Naglašavajući da ne želi iznositi svoje osobne dojmove, Butković je naglasio:

- Važno je da je Županija provela zakonit postupak, a ako nije - morat će se poništiti natječaj.


Sezona nije ugrožena

Premda najavljene, barikade ovog ljeta nisu izgledne na plaži Zlatni rat bez obzira na nezadovoljstvo općine Bol, proizilazi iz dogovora općinara i županije.

- Nakon žalbenog postupka i nadzora, budući koncesionar plažu neće preuzeti prije kraja sezone, a još izglednije prije kraja ove godine - upozorio je Čogelja.

Sukladno planu upravljanja koncesijskim dobrom, Općina Bol u međuvremenu daje koncesijsko odobrenje, mogućnost koju koristi još od srpnja prošle godine kad je istekla koncesija 'Grabova rata'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:47