StoryEditorOCM
Dalmacijanije sve čisto kao suza!

'Naš Zlatni rat bolji je za 32 milijuna kuna': Županija koncesiju dodijelila tvrtki koja je nudila dvostruko manje, a razlog zbog kojeg je bolja ponuda odbijena je naprosto nevjerojatan

20. travnja 2017. - 23:24
zlatni_rat5-200713

Ne, nije sve čisto kao suza, dapače, ima tu puno nečistoga. O namještaljci, istina, ne mogu govoriti, a neke stvari i nisu za novine, barem ne još, nešto moramo ostaviti i za žalbu - kaže nam Silvije Čipčić-Bragadin, odvjetnik i predstavnik suvlasnika "Kamena sreće", tvrtke koja se natjecala za dobivanje koncesije nad poznatom bolskom plažom Zlatni rat.

Dan nakon što je Skupština Županije splitsko-dalmatinske koncesiju dodijelila tvrtki "Sport B" iz Zagreba, Čipčić-Bragadin za "Slobodnu" staloženo priča o stvarima koje su prethodile takvom ishodu. Sve su to, tvrdi, činjenice, bez alternative.

Pročitajte kakve su bile ponude za Zlatni rat i zašto je izabrana baš tvrtka iz Zagreba u vlasništvu misterioznog Davora Matijevića koja nema ni kune prihoda i ne zapošljava niti jednog radnika

Ževrnja podržao zahtjev Plenkovića da se ispita sporna dodjela koncesije za Zlatni rat: Postupili smo u skladu s propisima, digla se neopravdana halabuka

- Nema tu ničeg kompliciranog. Naša je tvrtka dala uvjerljivo najbolju ponudu. Mi smo se obvezali dati 4.000.100 kuna godišnje, a tvrtka koja je izabrana na natječaju ponudila je 1.850.000 kuna. Za 15 godina koncesije to je naših 60 milijuna kuna naspram njihovih 27.750.000 kuna, i onda župan kaže da je izabrana najbolja ponuda – mirno će Čipčić-Bragadin.

Netočno i nelogično

O razlozima odbacivanja "Kamena sreće" već smo pisali. No, vrijedi ih ponoviti jer ponavljanje nije samo majka znanja, nego je u ovom slučaju i naprosto nedoljivo. Dakle, ponuda "Kamena sreće" isključena je iz ocjenjivanja uz obrazloženje kako se u grafičkom prikazu ležaljke i suncobrani nalaze na dijelu plaže neobraslom šumom, "što je u koliziji s očitovanjem Ministarstva zaštite okoliša i energetike".

- Navedeno obrazloženje posve je netočno, nelogično i u suprotnosti sa zakonom i natječajnom dokumentacijom. Radi se zapravo o izmišljenom uvjetu valjanosti ponude. Kad smo vidjeli što se događa na Skupštini, sve nam je bilo jasno i nije nam baš dobro leglo – ističe Čipčić-Bragadin.

Razlog odbacivanja ponude njegove tvrtke je, kaže, glup. Blago rečeno.

- Naša ponuda sastoji se od 150 stranica, radili su je vrhunski stručnjaci, a oni nama u svemu tome nađu ovakav razlog. Ništa nam drugo nisu mogli naći, pa su se onda odlučili na ovo. Glupo je to i netočno. Ako bi se prihvatilo objašnjenje stručnog povjerenstva, onda je stručno povjerenstvo na temelju grafičkog prikaza isto tako moglo zaključiti da nećemo pustiti niti jednog čovjeka na plažu jer nema niti jednog plivača i kupača na slikama, ili da s morske strane plažu nećemo ograditi bovama jer na slikama nema bova, ili da plaža neće imati niti jedan koš za smeće jer nije ucrtan niti jedan koš za smeće na plaži... - jasno će naš sugovornik.

Pravna bitka

Da je ponuda "Kamena sreće" uzeta u obzir, uvjerljivo bi bila najbolja. Tako barem smatra Silvije Čipčić-Bragadin.

- Sve je ovdje jasno, a njihova objašnjenja su smiješna. Izbačeni smo iz igre, ali igra još nije gotova – najavljuje pravnu bitku odvjetnik.

Struka mu u ovom slučaju neće biti naodmet. Dapače. Poznavanje zakona i paragrafa dobro će mu doći.

- Kladio sam se s kolegama da će biti problema s rokovima. I naravno da je bilo. Lako je, naime, provjerjivo da je "Kamen sreće" jedini od ponuditelja svoju ponudu dostavio u traženom roku. Zakon pritom jasno kaže da u slučaju javne nabave nema mogućnosti dostave ponude poštom nakon isteka roka. Znači, ako je rok bio 27. ožujka u 00.00 sati, kako je u natječaju bilo navedeno, to znači da se u obzir uzimaju samo ponude zaprimljene do 26. ožujka u 23 sata i 59 minuta. Ponuda izabrane tvrtke u Županiji je zaprimljena tek 29. ožujka, dakle debelo iza roka – objašnjava Silvije Čipčić-Bragadin.

Oštećeni proračuni

Neprihvaćanjem ponude "Kamena sreće" izravno se, napominje Čipčić-Bragadin, oštećuje proračun RH, proračun Splitsko-dalmatinske županije i proračun općine Bol.

- Naša ponuda je, da zaključim, bila potpuna, valjana te financijski najbolja, a bez valjanog razloga proglašena je nepotpunom i nevaljanom. Isto tako, u obzir nije uzeta činjenica da smo kod javnog bilježnika ovjerili izjavu da ćemo ponuditi zaposlenje svim zaposlenicima dosadašnjeg koncesionara, kao što nije uzeto u obzir da ćemo zaposliti čak 200 ljudi. Očito je jedini interes bio maknuti našu ponudu iz ocjenjivanja - kaže odvjetnik Čipčić-Bragadin.
 

Drastično visoki

- Dali smo drastično najvišu ponudu iz dva razloga. Prvo, uvjereni smo da se na Zlatnome ratu može zaraditi puno više novca nego što to ostale ponude predviđaju, a kao drugo, mislili smo da će se na natječaj javiti i još neki igrači, poput Jake Andabaka ili Branka Roglića, pa smo željeli biti konkurentni - tvrdi odvjetnik.

 

U svom dvoru​

- Tvrtka "Kamen sreće" osnovana je isključivo s namjerom dobivanja koncesije nad Zlatnim ratom. Registrirana je u Bolu, a uz mene su tu i još neki kolege odvjetnici, kao i desetak ljudi povezanih s Bolom i zaljubljenih u Bol. Osobno već četrdeset godina ljetujem u Bolu, tako da Zlatni rat smatram svojim dvorištem. A kako mi je i supruga iz Sumartina, dobrim se dijelom smatram i osjećam Bračaninom – veli Silvije Čipčić-Bragadin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:39