StoryEditorOCM
Dalmacijainvesticija za primjer

Prvi smo ušli u 45 milijuna kuna vrijedno zdanje u obliku križa: pogledajte kako izgleda jedan od najluksuznijih hotela na našoj obali

12. travnja 2017. - 13:48
salona00

"Salona Palace", hotel na ulazu u Arheološki park Salona, uz Ulicu don Frane Bulića u Solinu, od Uskrsa otvara vrata prvim gostima, a mi novinari među prvima smo imali priliku prošetati novim turističkim kompleksom uz staru Salonu u društvu Stipe Dolića, direktora "Dolis inženjeringa", tvrtke u vlasništvu solinske obitelji Dolić koja je izgradila hotel, te direktorice hotela Andriane Vidaković.

Na recepciji su nas dočekali i nasmiješeni mladi djelatnici Petra i Antonio, a potom smo krenuli u obilazak sve četiri etaže hotela ukupne površine 4200 četvornih metra. Investicija je, vele nam, vrijedna 45 milijuna kuna uključujući PDV, a financirana je iz programa za razvoj turizma Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

– Hotel ima četiri zvjezdice, 44 sobe i tri apartmana, dakle stotinjak kreveta. Ima i kongresnu dvoranu, tako da je idealan za manji kongresni turizam, a dvorana je zamišljena i kao prekrasno mjesto za svadbe budući da može primiti 330 ljudi. Objekt ima i wellness, te vanjski i unutarnji bazen – govori nam direktorica Andriana (na slici) dok se stepenicama spuštamo do prizemlja i vanjskog bazena. U tijeku su završne pripreme kako bi se dočekali prvi gosti.

– Zapošljavamo za sada dvadeset i dvoje ljudi, a među njima su mnogi iz Solina – ističe direktorica, dodajući kako će im budući gosti stizati uglavnom iz Europe; prevladavaju Englezi, te turisti iz SAD-a.

– Imali smo do sada dosta upita upravo zbog blizine Salone, što nas posebno raduje – ističe direktorica.

– Planirali smo hotel otvoriti u veljači, no zbog vremenskih neprilika to se malo otegnulo, ali ipak ćemo uspjeti realizirati naš krajni cilj, da počnemo raditi za Uskrs – ističe Stipe Dolić, a cijela priča oko budućeg objekta naslanja se na sve ono što je vezano uz vrijeme stare Salone.

Idejno rješenje budućeg hotela izradio je prof. Neno Kezić i tim "Arhipolisa". Građevina je u obliku križa, koncipirana tako da ima simboliku budući da su u Saloni i korijeni kršćanstva, kaže Dolić.

– Objekt se, kao što vidite, dobro uklopio u postojeći okoliš, jer želimo da hotel zaista živi taj duh Salone, kako svojom ugostiteljskom ponudom, tako i uređenjem – govori Dolić te nam pokazuje zidove soba koje krase detalji poput salonitanskih mozaika.

– U restoranu tako namjeravamo nuditi specijalitete na tragu rimske tradicije i duha tog vremena. Želimo našem gostu u svemu pružiti visoku uslugu te tako naći svoje mjesto na svjetskom tržištu – zaključuje Dolić.

Svečano otvaranje planiraju za mjesec dana.

Antički jelovnik

Restoran koji će se zvati "Porta Salonae" (vrata Salone) imat će jelovnik u duhu te stare rimske kuhinje. Uz njega će biti i caffe, koji će također moći posjećivati svi turisti koji dođu u obilazak Salone, a ne samo gosti hotela.

Na prvom mjestu

– "The Times" nas je u napisu "The 30 coolest hotels in Croatia" uvrstio na prvo mjesto među 30 hrvatskih hotela. Prepoznali su nas upravo po lokaciji neposredno uz bogatu antičku Salonu – ponosna je direktorica hotela.

Disati s prirodom

– Kao što vidite, sve su biljke uokolo hotela u mediteranskom štihu, borovi, masline... Za zatvore na objektu, prozore i vrata, koristili smo prirodne materijale, primjerice drvo. Trudili smo se maksimalno u kompleks i okoliš ugraditi sve ekološke pretpostavke kako bi hotel bio i "zeleni", odnosno s certifikatom energetske učinkovitosti. I krov će biti djelomično zelen, na njemu smo posadili travicu – kaže Dolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:49