StoryEditorOCM
DalmacijaHLADNI TUŠ

'Diskriminiraju mi dijete jer je iz Dugog Rata!': pročitajte ispovijest majke ogorčene na odluku omiškog vrtića da se mališanima iz susjednih mjesta poveća cijena

14. travnja 2017. - 09:45

E, pa znate što, Upravo vrtića, ja neću promijeniti prebivalište i neću kršiti Zakon samo zato što je netko odlučio raditi diskriminaciju između djece koja žive u Omišu i Dugom Ratu! - poruka je Slavice Bolić, dugoratske majke, koju je na ulaznim vratima omiškog vrtića dočekao hladni tuš u obliku obavijesti da cijena boravka skače sa 870 na 1350 kuna, ali samo za djecu s prebivalištem u drugom mjestu.

Dodatnu gorčinu dodala je informacija da roditelji moraju platiti produljenje ugovora za sljedeću pedagošku godinu od 65 do 170 kuna, ovisno o dobi djeteta.

- Povećanje cijena 10-satnog programa sa 870 na 1350 kuna je moralna i financijska povreda mene kao roditelja. Možda ne bih uopće reagirala da je voditeljica vrtića sazvala sastanak ili me obavijestila uz neko logično obrazloženje poskupljenja, a ne da me dočeka rukom ispisani cjenik. Dobila sam i usputno obrazloženje teta da Grad ne subvencionira vrtić i da tome mogu doskočiti promjenom prebivališta. Jer višestruko povećanje cijena dugoratskoj djeci je diskriminacija, nelojalna konkurencija i nefer odnos! - izričita je Bolić.

Poslali smo upit u Grad Omiš da nam pojasne razloge modela sufinanciranja koji su doveli do osjećaja diskriminacije.

- Grad je zbog nedostatka kapaciteta u vlastitoj ustanovi Dječji vrtić "Omiš" osigurao dodatne mogućnosti. S privatnim osnivačem Dječji vrtić "Čarobni pianino" Split zaključio je 2007. ugovor kojim je određeno sufinanciranje djelatnosti do visine 80 posto bruto plaće zaposlenika u objektu "Omiš" za ugovorenu kvotu korisnika. Nikakvim aktom nije predviđeno da će Grad sufinancirati troškove za korisnike koji nisu građani Omiša niti u tom smislu postoji bilo kakav akt s drugim jedinicama lokalne samouprave.

Grad se od 1. siječnja 2014. obvezao korisnicima privatnog vrtića subvencionirati dio cijene usluga od 100 kuna mjesečno po korisniku, a radi djelomičnog ujednačavanja cijena privatnog i javnog vrtića. Prema našim saznanjima, u prethodnim godinama "Čarobni pianino" je samoinicijativno pružao usluge i djeci izvan Omiša. Troškove takvih usluga Grad nije sufinancirao i subvencionirao te su oni teretili isključivo vrtić, odnosno korisnike - odgovorili su iz Grada.

Slavica živi u Dugom Ratu, te je stoga i upisala dijete tamo u vrtić. U Dugom Ratu imaju tri vrtića te općina nema razloga sufinancirati troškove upisa djece u privatni vrtić u Omišu. Kada bi Slavica i upisala dijete u jedan od dugoratskih vrtića, ono bi pripalo vrtiću u Krilu Jesenice. To bi za nju značilo svako jutro voziti dijete u Krilo pa ići na posao u Omiš.

- U Omišu obavljam i veliki dio obveza; kupovinu, odlazak u banku, poštu... Promjenu cijene za 480 kuna bih možda i prihvatila uz obrazloženje da mijenjaju program koji iziskuje dodatna ulaganja za kvalitetniji odgoj djece, edukaciju teta, uvođenjem sportskog programa koji neće trebati kao sada dodatno plaćati, za organizaciju predstava koju sada plaćam, odlazak na izlete koje također plaćam...

Mogla bih danima nabrajati i za svaku točku držim da sam u pravu sto posto jer tražim bolje uvjete za svoje dijete, za svu djecu vrtića jer su to prijatelji za cijeli život, bez obzira na to što ih se ovakvim postupcima uči diskriminaciji. Svi vrtići su dužni provoditi isti pedagoški standard i zakon - razočarana je Dugoraćanka.

Iz "Čarobnog pianina" svu odgovornost prebacuju na lokalnu samoupravu.

- Naš vrtić u Omišu ima subvenciju od Grada za djecu i roditelje koji tamo imaju prebivalište i ti će roditelji i dalje plaćati umanjenu cijenu. Ostala djeca plaćat će punu cijenu jer njihove lokalne samouprave ne plaćaju subvenciju. Kako smo vrtić otvorili radi potreba roditelja i djece Omiša, pri upisu prvenstveno vodimo računa da zadovoljimo potrebe Omiša, a ako ostane mjesta, uključujemo i drugu djecu. Želimo da isti stav bude prema svoj djeci - ističu iz "Čarobnog pianina".

Bolić pojašnjava kako se još može pomoći roditeljima.

- Grad Dubrovnik subvencionira roditelje s po 250 kuna, znači ne vrtić, pa je cijena 1200 kuna, manja nego u Omišu. Što se omiški vrtić malo ne ugleda na njih kako to oni uspijevaju u skupom gradu izlaziti na kraj s troškovima bez subvencije. Ako se odlučim na najdrastičniju mjeru ispisa djeteta iz vrtića, očekujem povrat od 80 kuna koje su nas prisilili da uplatimo za produženje ugovora da preduhitre upise u Dugom Ratu. Tražit ću povrat novca zbog svih minuta tijekom kojih nisam koristila usluge vrtića, a uredno sam ih platila, kao i sve obroke koje moje dijete nije pojelo - odlučna je Bolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:12