StoryEditorOCM
Dalmacijaogromna sreća u nesreći

Nevjerojatna nesreća u Kaštelima, za dlaku izbjegnuta tragedija: neoprezni vozač kamiona zakačio kabel i izazvao pravi kaos

16. ožujka 2017. - 17:38
kastela_prometna13-160317.JPG

Neopreznost vozača privatnog prijevoznika, koji je u četvrtak oko 11 sati na državnoj cesti u Kaštel Sućurcu vozio kamion s podignutim košem, dovela je do zapinjanja koša za stari energetski kabel koji se nalazi na transportnoj traci Cemexove tvornice Sveti Juraj, priopćili su iz Cemexa Hrvatska.

Premda je, kako neslužbeno doznajemo, vozač navodno primijetio šta se događa i zaustavio kamion, već zategnuti kabel udario je u autobus zagrebačkih registarskih oznaka koji prometuje na relaciji Dortmund - Split. Kabel je puknuo, a od siline udarca razbijeno je prednje staklo autobusa.



Velika je sreća da pri tom nitko nije ozlijeđen. Najviše sreće imao je vozač autobusa Ivan Jović i njegov kolega budući da je kabel udario u staklo pri vrhu čime je zapravo izbjegnuta tragedija. Manja materijalna šteta dogodila se i na osobnom automobilu koji se prometnim trakom kretao iz autobusa.

Imajući u vidu gustoću prometa na ovoj, ali i na staroj kaštelanskoj cesti, do kakvih je tragičnih posljedica moglo doći najbolje se vidi iz fotografija mjesta nesreće i kabela našeg fotoreportera Toma Dubraveca koji se našao na prometnici na putu za Trogir.

Uklonjen u zadnji čas

S obzirom na broj metalnih žica i njihovu težinu, te ukupan promjer kabela koji nije manji od 15 centimetara, sreća u nesreći je da kabel prilikom pada na staru kaštelansku cestu te parking i poslovni krug tvornice Sveti Juraj nije zahvatio pješake, odnosno nekog od zaposlenika cementare.



- Radi se o jednom od dva postojeća energetska kabela kojima napajamo rudnik strujom i koji srećom u trenutku nezgode nije bio pod naponom - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Marijan Vuko, direktor Operacija Cemex Hrvatske.

Dodajmo da je kabel dužine jedan i pol kilometar nakon puknuća pao gotovo cijelom dužinom trake koja vodi od tvornice do rudnika. Kabel je u međuvremenu uklonjen, a moguća nova nesreća izbjegnuta je zahvaljujući brzini kojom je maknut sa željezničke pruge na koju je također pao.




Uklonjen je, kako smo neslužbeno doznali, u zadnji tren prije nailaska vlaka.

Puknuće kabela uzrokovalo je usporeno odvijanje prometa duž državne ceste i stare kaštelanske ceste na predjelu Sućurca.

Policija i vatrogasci izašli su na mjesto događaja radi utvrđivanja odgovornosti i nastale materijalne štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:08