Dalmacija Split županija

još pamti sve

Matija Katavić iz Prološca proslavila 100. rođendan i otkrila nam otkrila 'ricet' za dugovječnost

još pamti sve

Bog ti da zdravlja, i živila kolko i ja – vjerojatno najljepšu želju uputila nam je Matija Katavić, kojoj je obitelj u subotu u Splitu priredila veliko rođendansko slavlje s 90 uzvanika u povodu njezina 100. rođendana.

– U 101. sam ja godini, 1916. sam rođena, 1917. sam krštena, u prošlom stoliću, u onom prvom ratu. A tri sam rata prošla i u puno država živila a da se nisam makla iz mog rodnog Prološca, pa Bušanja kod Imotskog, di sam živila sa mužem Marijanom.

– Sada san u Kaštelima, di živim sa sinom i nevistom – rekla nam je slavljenica primajući mnogobrojne želje za dobro zdravlje, bukete cvijeća, poklone i poljupce od rodbine i prijatelja koji su došli s njom proslaviti taj rođendan s tri znamenke. Pa su i zapjevali, budući da Matija i dandanas ima dobro grlo, još bolje pamćenje, samo je noge malo slabije služe, ali od gange ne odustaje ni u ovim poznim godinama.

– Ova mi je pisma najmilija! Žali se moja suknja tanka... – nizala je Matija stihove gange uz pratnju kćeri, 72-godišnje Desanke, udane Katić, te 78-godišnje Vinke, udane Kostić, kao i drugih članica “Bilih ruža”, gangašica Imotske krajine. Jer Matija uvijek “zapiva” sa svojima kad joj stignu u posjete, a kako joj kćeri Desanka i 62-godišnja Zlata, udana Katić, žive s obitelji u Njemačkoj, nedaleko od Stuttgarta, “piva” se ganga za Uskrs i Božić, te ljeti. 
18  praunučadi

I ne samo kćeri i sin, 69-godišnji Miljenko, nego i unučad, njih šest ima Matija, uz čak 18 praunučadi. Najstariji od njih je 23-godišnji Felix, a najmlađa jednogodišnja Nika.

– Babina dica draga, oni su najveće blago. Ima 26 godina kako mi je umra moj čovik, oženili smo se 36. Bija je zidar, a ja domaćica. Puno muke i truda san prošla, žela žito, nije bilo lako – rekla nam je o svojem životu Matija, koja baš i ne bi željela doživjeti godine svoga djeda, koji je umro sa 103 godine, no na dobrom je putu. Uz to nam je otkrila “ricet” za dugovječnost:

– Kozje mliko! I domaća spiza. Vino i rakiju ne pijem, ali zato pivam gangu!

I to sve uz ljubav svojih potomaka, koji, kao i ona, s ponosom odjenu narodnu nošnju i puste glas, pa nije ni čudno što gangu već pjevaju i trogodišnja Mila i sedmogodišnji Mikele, djeca unuke Trišnjice, udane za Talijana Urbana, s njemačkom adresom. Pa ćemo slavljeničku priču okončati gangom, dakako, u izvedbi maloga Mikela:

– Ja Janju ljubio na panju, u neznanju popeja se na nju...

Naslovnica Split županija