StoryEditorOCM

Hvar: Starograjani užgali brod u čast sv. Nikole

Piše PSD.
6. prosinca 2008. - 12:24

Vjernici otoka Hvara svečano su proslavili blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Oni su tim povodom u Sućurju, Zastražišćima, Svirčima, Dolu i Starom Gradu nazočili litanijama, odnosno čitanjima svečeva života, blagoslovu djece i jabuka, mjesnim procesijama, a u drevnom Farosu još i paljenju broda ispred zavjetne crkve starogrojskih maritimi.

Naravno, najsvečanije je bilo u Zastražišćima čiji su stanovnici, uz svetu misu koju je služio njihov župnik don Josip Franulić i procesiju, slavili zaštitnika svoga mjesta.

Misno slavlje, procesiju, te blagoslov brodica i trajekta 'Laslovo' u Sućurju predvodio je hvarski biskup, msgr. Slobodan Štambuk, dok je uz darivanje posada m/t 'Petar Hektorović' i 'Valun' u centralnoj otočnoj luci tradicionalno blagoslovio dolski župnik don Mario Zelanović.

Izaslanstvo Grada Starog Grada, predvođeno gradonačelnikom Viskom Haladićem, je s predstavnicima 'Jadrolinije', također posjetilo posadu m/t 'Petar Hektorović' da bi nakon uručenih darova zajednički odali počast svim preminulim pomorcima bacanjem vijenca u more.

U blagdanskoj prigodi prof. Ivo Donelli s Umjetničke akademije u Splitu djelatnicima Muzeja u palači Biankini predao je restaurirani brodski top iz 18. st. koji je ranije pronađen u podmorju Gradske luke, tako da je Pomorska zbirka u Starom Gradu obogaćena još jednim vrijednim eksponatom.


Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:30