StoryEditorOCM
Dalmacijabijes na otoku

Etaže više od borova, a sve je po zakonu! Pogledajte građevinski horor u čudesnoj uvali

27. svibnja 2016. - 22:06

Cijeli prošli mjesec zvrckaju telefoni: "Halo, halo, 'Slobodna', pa vidite li vi što vam se radi u Splitskoj? Tamo vam zgrade niču!" Uglavnom, što na društvenim mrežama, što telefonski, Bračani sipaju otrovne strelice prema investitoru koji gradi vilu/vile blizu mora u jednoj od najljepših otočnih uvala, što je povod za "šeranje" fotografija, komentara, negodovanja...

Cesta do Splitske je zatvorena, do uvale se ide obilaznicom, a radovi su u tijeku. I uistinu, velebna dvojna vila s garažom uz cestu i bazenom koja je u visokoj fazi gradnje - plijeni poglede. Izišli smo na teren vidjeti o čemu se radi i je li sve u skladu sa zakonom? Prva adresa je Grad Supetar pod koji formalnopravno spada i prekrasna uvala Splitska.

- Znam o kojoj se kući radi, a do nje je još jedna. Investitor je iz Zagreba. Mi smo uredno razrezali komunalni doprinos i što se nas tiče sve je u skladu s prostornim planom Grada Supetra. Mi nemamo uvida u građevinsku dozvolu, a koliko vidim iz projekta, maksimalno se koristi prostor za gradnju koji je investitoru na raspolaganju - kazao nam je Ivica Vranjičić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove i upravljanje gradskim resursima.

Kako je do nezadovoljstva mještana došlo zbog toga jer smatraju da je vila koja se gradi izišla izvan gabarita i da ima kat viška, u Gradu Supetru su nam objasnili da često dolazi do negodovanja jer se izdata dozvola tumači na različite načine.

Jedni tako suteren računaju kao pretežito ukopanu etažu, pa tako faktički dobivaju kat više od onoga što im piše u dozvoli, a drugi poštuju činjenicu da suteren ne smije imati otvoreno pročelje. No, to su opet stvari koje tumači inspekcija na licu mjesta, ukoliko, naravno, na poziv nezadovoljnih građana iziđe na teren da bi nadzirala izvođača radova.

Zato smo u Uredu za graditeljstvo u Supetru provjerili gradi li investitor sve u skladu sa zakonom i je li ishodio potrebne dozvole?

- Da, Investitor Vlatko Vanjek iz Zagreba, ishodio je rješenje za građenje stambene zgrade. Riječ je o katnosti podrum plus prizemlje, plus prvi kat i potkrovlje na čestici zemlje 428/14 k.o. Splitska. Rješenje je izdano 8. siječnja 2015. godine i pravomoćno je u upravnom postupku. Odobrenje je izdano u suglasnosti s čankom 47. odredbe za provođenje Prostornog plana uređenja Grada Supetra, objavljene u službenom glasniku Grada Supetra broj: 03/09. Investitor Vanjek je uredno prijavio početak izvođenja građevinskih radova - izvjestila nas je precizno voditeljica Ureda Snežana Bralić.

Razgovarali smo i s investitorom Vlatkom Vanjekom.

- Ja i kolega sve što radimo, radimo točno u skladu sa zakonom. Nismo odstupili od dozvole ni jednog jedinog milimetra! Da ne govorim o tome da smo strpljivo čekali dozvolu za gradnju punih pet godina. I nije riječ o jednoj kući, nego o dvije. Drugu gradi moj kolega - kazao nam je Vanjek.

Kako se njegova vila gradi u prvom redu pokraj mora i kako je praktički jedina u uvali, građani su kritizirali investitora da je uzurpirao pomorsko dobro.

- Vidjeli ste i sami da nas od mora dijeli cesta, pa nema teorije da bismo dobili sve potrebne dozvole i odobrenja da smo mislili graditi na pomorskom dobru?! Uostalom, Ured za graditeljstvo u Supetru je dio državne uprave, i oni sigurno ne bi dopustili nikome da gradi na pomorskom dobru, što mi, naravno, ne radimo, jer, još jednom ponavljam, strogo se držimo projekta i poštujemo izdane dozvole. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći - kaže Vanjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:51