StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza

Ciklona Ivan donosi nam olujnu buru

Piše Ojdana Koharević
22. ožujka 2016. - 10:15
bura

Stigla nam je nova ciklona po imenu Ivan, a s njom, kao što smo već pisali, stiže kiša i druga marčana bura s orkanskim udarima.

Bure još nema, posvuda puše jugo, a s jugom su i temperature vrlo visoke.

Jutros tek par mjesta u Dalmaciji s temperaturama ispod 10 stupnjeva i to samo u Zagori, dok je u većini mjesta od 10 do 16 stupnjeva koliko je izmjereno u brojnim mjestima; Krvavici kraj Makarske, u Makarskoj, u Milni na Braču, Omišu, Stobreču, Žrnovnici i Metkoviću.

Što se većih gradova tiče, najtopliji su Dubrovnik i Šibenik sa 15 stupnjeva, u Splitu je 14, a u Zadru 12. Na zadarskom području jutros ima i kiše, a kiše će biti posvuda. Što nas čeka u nastavku tjedna?

Nakon oblačnog ponedjeljka utorak će u Dalmaciji biti umjereno do znatno oblačan, najavljuje Rade Popadić iz Crometea.

- Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 5 do 10 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 10 do 15, a najviše dnevne temperature od 12 do 18 stupnjeva - kaže Popadić.

Glavnina ciklone stiže u srijedu kada će u većini predjela biti umjereno do znatno oblačno s više kiše u Dalmaciji, gdje mjestimice može biti pljuskova s grmljavinom.

U planinama će povremeno biti snijega, pogotovo iznad 1.200 metara nadmorske visine. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna, a podno Velebita će mjestimice biti orkanskih udara jačih od 160 km na sat. Bit će hladnije s popodnevnim temperaturama od 7 stupnjeva, u zaleđu Rijekeno u Dalmaciji i dalje toplo i do 16 stupnjeva na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilizaciju vremena, jutro malo hladnije u odnosu na srijedu. S početkom vikenda, na Veliki petak stiže i sve ljepše vrijeme, a bura će slabiti.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme, uz buru, s najvišim temperaturama i do 17 stupnjeva. Sunce će nas darivati i za Uskrs pa će nakon bogate trpeze vrijediti prošetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:12