StoryEditorOCM
DalmacijaOTROVNICA U JELSI

Zagrepčanin na Hvaru imao sreće: Preživio sam zmijin ugriz - išli smo u smokve, ja u japankama i kratkim hlačama...

Piše PSD.
12. kolovoza 2014. - 23:59
Jelšanski zet Željko Topalović (48), privatni ugostitelj iz Zagreba, neće po dobrom pamtiti berbu smokava na mjesnom predjelu Pelinje. Ugrizla ga je zmija, po svemu sudeći otrovnica!

Imao je, međutim, sreću da je tom prigodom bio s prijateljem Goranom Krnićem iz Splita, koji ga je odmah nakon napada zmije na leđima prenio do obližnje stanice Hitne medicinske pomoći. Dežurna liječnica dala mu dvije injekcije protiv zmijskog otrova i spasila mu život. Željko još dugo neće zaboraviti neželjeni susret s otrovnicom...

U japankama u smokve

– Išli smo pogledati masline i ubrati nešto smokava u rano jutro, oko 8.30. Ja u japankama i kratkim ljetnim hlačama. Nisam imao dovoljno iskustva, niti sam htio poslušati svoga prijatelja da se prikladnije odjenem. A sve se dogodilo vrlo brzo. Hodajući kroz gustu travu, odjednom sam osjetio strašno bolan ugriz za lijevo stopalo. Noga je naprosto buknula.

Od straha i boli kročio sam nogom naprijed i na trenutak sam pomislio da me zmija ponovno napala. Ali, srećom nije. Samo sam zaparao nogu ispod koljena. Prijatelj Goran me je potom gotovo pet minuta nosio do ambulante, a meni se to činilo kao cijela vječnost. Liječnica mi je odmah dala dvije injekcije i tako sam ostao živ – kazuje nam Željko pokazujući ugriz na nozi karakterističan baš za zmije.

Liječenja mukotrpna

Zanimljivo je da je prije nekoliko godina nedaleko od tog mjesta još jedan Jelšanin preživio ugriz poskoka. On je, međutim, za razliku od Topalovića, nekoliko dana bio hospitaliziran u KBC-u Split.

O kojoj je zmiji riječ i koji je serum dobio Topalović, pokušali smo doznati od voditelja službe Hitne pomoći na Hvaru dr. Ozrena Đereka, no on nam je kazao da je trenutno na godišnjem odmoru te da nije upoznat sa slučajem.
– Svi su mi rekli da su liječenja nakon zmijina ugriza veoma mukotrpna. Meni se na svu sreću oteklina relativno brzo povukla i sada se osjećam dobro. Preživio sam, ali ipak neću više u polje bez dugih hlača i čvrste obuće. Ne bih to preporučio ni drugima – kazao nam je Željko Topalović.

mirko crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:06