StoryEditorOCM
Dalmacijain memoriam

Odlazak čuvara baštine: u Trogiru umro Kolja Šantić (72)

Piše PSD.
13. lipnja 2014. - 01:02

U 72. godini umro je Kolja Šantić koji je za sobom ostavio mnoge projekte i ideje po kojima će ga se Trogirani sjećati. Bio je dobrovoljni davatelj krvi sa 124 davanja te višegodišnji predsjednik društva DDK „Trogir“. Šantić je bio primjer istinskog čuvara spomeničke baštine koji je svojim djelom htio građanima pokazati kako treba voljeti svoj grad, cijeniti njegovu povijest i očuvati bogatu tradiciju.

Tako je na gradskoj rivi pokraj Čiovskog mosta od devastacije zaštitio štandarac idejom da se na njegovoj jednoj strani uklešu Nazorovi stihovi “Kreneš li ikad put juga lijepog, stani pred Trogirom i usidri lađu pod zidinama grada“, a s druge strane tekst UNESCO-ove povelje prijema Trogira na listu gradova svjetske baštine. Trogirskome Muzeju poklonio je oko 120 fotografija dokumenata s izložbe „Oj Mosore, Mosore“, čiji je bio autor. Povodom 71. godišnjice ustanka protiv fa

šizma pripremio je izložbu „Sjećanja na (ne)mile događaje (ne)slavne prošlosti“. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Brodotrogiru“ kao dipl. inž. brodogradnje i strojarstva. Bio je politički angažiran.Kao član SDP-a u dva mandata 1990. - 1998. godine bio je gradski vijećnik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su: orden predsjednika RH – Odličje Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, nagrade grada

za životno djelo 2009. godine te osobne nagrade grada 1995. godine i priznanje dr. Iva Gugića, biskupa Trogira, za uspješnu suradnju u razdoblju 1969.-1983. godine.

U povodu Šantićeve smrti u gradskoj vijećnici održan je komemorativni skup na kojemu su govorili gradonačelnik Ante Stipčić i Ivo Tironi. Pokopan je jučer na trogirskom gradskom groblju.

Gordana Dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:47