StoryEditorOCM
Dalmacijazdanje iz 15. stoljeća

Srušila se crkva sv. Ivana: Hvarani ljuti zbog nebrige i vlastite ugroženosti

Piše PSD.
12. travnja 2014. - 13:59
Urušavanje crkve sv. Ivana u Hvaru iz 15. stoljeća, kao i stradavanje gotičko-renesansnih zgrada s kojima je povezana i čiji je sastavni dio, na noge je digla širu javnost.

Osim što je teško oštećena baština sa statusom kulturnog dobra, događaj je izazvao pozornost građana. O važnosti objekta, a time i veličini problema koji je nastao, razgovarali smo s arhitekticom Itom Pavičić, djelatnicom Službe za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Hvara.

Primarna sanacija

- Urušena crkva je u vlasništvu hvarsko-bračko-viške biskupije i na njoj je nastala neprocjenjiva šteta. Urušavanjem stropa crkve teško je oštećena i terasa susjedne građevine. Također se urušio dio zapadnog pročelja, kao i sve etaže dijela kuće Zaninović uz crkvu. Na svu sreću nitko nije nastradao jer smo već ranije poduzeli sve mjere sigurnosti i ograničenja prolaza. Predmetne kuće, kao i crkva, već desetljećima vape za obnovom. Zbog izuzetno lošeg stanja kompleksa, Grad se prošle godine proglasio skrbnikom, te je uz suglasnost vlasnika i uz financijsku potporu Ministarstva kulture izvršio interventnu sanaciju zgrade. U taj zahvat utrošeno je oko 300 tisuća kuna, što se očito pokazalo učinkovitim za dio kompleksa, ali na žalost i nedovoljnim da bi se u potpunosti zaustavilo Urušavanje – kazala je Pavičić.

Naravno, ljudi su ogorčeni zbog ovog događaja, a postavlja se i pitanje odgovornosti za nastalo stanje, no iz raspoloživih podataka proizlazi da se Grad zbog dotrajalosti objekata i opasnosti od urušavanja još 1997. obratio Ministarstvu kulture i svim nadležnim institucijama.

Situacija je alarmantna više od deset godina, a u međuvremenu su i imovinsko-pravni odnosi bili preprekom sanaciji i obnovi crkve i drugih građevina. Dio kuće Zaninović pripada Nikoli Zaninović Mikotu, a manji dio sestrama Ani i Luciji Zaninović, proslavljenim hrvatskim taekwondo olimpijkama, koji su upravo dovršili sve radnje za početak obnove.

Biskup bio za rušenje

Potrebno je napomenuti da je resorno ministarstvo i za ovu godinu izdvojilo 200 tisuća kuna za obnovu crkve, ali sada su nažalost zbog ovog urušavanja dokumentacija i svi planovi dovedeni u pitanje.

- Crkva je posljednjih 25 godina bila zatvorena i na svoj način otuđena, izuzetno stara i opasna, tako da se u nju nije ni ulazilo. Kad je postavljeno pitanje što činiti, radije smo bili za njezino rušenje, nego da ugrožava sigurnost ljudi, no iskazali smo i spremnost da je ustupimo Gradu, inzistiravši na tome da njezina namjena bude za kulturne svrhe prikladne crkvi.

Međutim, ona je povezana i s drugim objektima, što čini jednu vrlo staru kompoziciju građevina, koje se i ne mogu promatrati baš odvojeno, što je pokazao i najnoviji događaj. Svojedobno smo platili i dio troškova angažiranih arhitekata, a nakon svega moram reći da ostajem pri prvoj misli, iako ćemo još o onome što će uslijediti zasigurno razgovarati s predstavnicima Grada, vlasnicima i nadležnim službama - rekao je hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk.

MIRKO CRNČEVIĆ
FOTO: JAKŠA KUZMIČIĆ






Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:56