StoryEditorOCM
Dalmacija‘ČARDAK’ ĆE PASTI!'

Investitor u kulu Cippico Ante Samardžić: Šokiran sam rušenjem! Ovoga nije bilo ni u Staljina; Mještanin: Sada je rušiti, ravno je sramoti

Piše PSD.
29. studenog 2013. - 21:31

Desetak policajaca jučer je osiguravalo kaštelansku kulu Cippico u Kaštel Novom kako bi građevinska inspekcija neometano mogla početi s pripremnim radovima na rušenju bespravno izgrađenog dijela na tom povijesnom i zaštićenom spomeniku kulture.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva graditeljstva, u sljedećih sedam do 15 dana izvršit će se pripreme za izvršenje inspekcijskog rješenja koje obuhvaća procjenu stvarnog stanja, postavljenje zaštitnih ograda, skele i dizalice, nakon čega će uslijediti i samo rušenje dijela objekta oko kojega se zadnjih godina više puta podizala prašina.

Samardžić: ‘To je brutalna demonstracija sile’

Naime, od samoga početka izgradnje novog hotela i rekonstrukcije kule Cippico, na teren su izlazile brojne inspekcije, policija koja je osiguravala nadzore, gradilište je više puta bilo zatvarano, nakon čega je investitor Ante Samardžić, ne obazirući se na zabrane, radove nastavljao. Iz Ministarstva graditeljstva, čini se, više nemaju milosti.

Ovaj put i više su nego jasni, dio objekta koji se odnosi na krovište sigurno će biti srušen, i to na račun investitora, koji se oglušio na rješenje iz prosinca prošle godine kada mu je naloženo da nezakonito izgrađene dijelove kule ukloni sam.

Kako to nije učinio, Ministarstvo je angažiralo tvrtku koja će to napraviti o njegovu trošku, jer je gradio bez potvrđenog glavnog projekta, odnosno pravovaljane građevinske dozvole. Ni u Ministarstvu, ali ni u građevinskoj tvrtki “TGT-Adriatic” iz Pule, koja će rušiti bespravno dograđeni dio kule, nisu nam mogli potvrditi koliko će Samardžića stajati rušenje.

Dodali su tek kako će se stvarna cijena znati tek nakon završetka naručenog posla. Ante Samardžić, kojega smo telefonski kontaktirali, nalazi se u inozemstvu, veli kako je u šoku i da ne zna što se događa u Kaštelima.

Kada smo mu objasnili zašto ga zovemo, rekao je kako mu nije jasno što policija i građevinski inspektori rade na privatnom posjedu i kako su uopće u njega mogli ući.

- Takvo postupanje nije se radilo ni u vrijeme Staljina. O uklanjanju nemamo nikakvu odluku Ministarstva. Na kuli Cippico nema nikakvih nezakonitih radnji, a sadašnje stanje usklađeno je sa svim konzervatorskim smjernica iz elaborata iz 2005. godine. Konzervatorski elaborat od strane ovlaštenog tijela načelno je utvrdio sve potrebne elemente za vraćanje ove građevine u izvorno stanje iz kraja 15. stoljeća.

Današnja demonstracija sile, koju je policija priredila javnosti, primjer je brutalnog i nezakonitog postupanja, jer na silu upadati u tuđi posjed, bez da se prethodno provedu na zakonu propisane mjere i radnje, drastična je povreda prava zajamčena Ustavom RH i nedvojbeno teško kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti - kazao nam je Samardžić, navodeći kako je “u teškom stanju šoka te kako se nije u stanju iscrpno očitovati o ovom vandalskom činu koji je priređen u režiji državnih institucija”.

Nakon povratka u Kaštela, poručuje, sazvat će konferenciju za novinare na kojoj će iscrpno izvijestiti javnost o stanju na gradilištu. Građani koje smo jučer zatekli uz gradilište mahom su zgroženi. Ne mogu vjerovati da će se sada, nakon što je objekt gotovo završen, krenuti u rušenje.

- Ovo je velika sramota. Ako je čovjek i gradio ilegalno, onda ga se u tome trebalo spriječiti odmah, a ne sada kada je sve gotovo. Ovo je najbolja stvar koja se zadnjih godina dogodila u Kaštelima i sada je rušiti, ravno je sramoti - veli Kaštelanin Jure Matenda. Gradonačelnik Ivan Udovičić kaže kako svi moramo biti jednaki pred zakonom.

- Nemamo ništa protiv investitora, ali zakon se mora poštovati. Mi smo za taj projekt, ali onakav kakav struka i nadležni kažu da mora biti. Svatko tko gradi u zaštićenim povijesnim jezgrama i na spomenicima kulture, to mora raditi po zakonima, dodao je Udovičić.

Otvaranje najavio za Uskrs

Građevinski radovi privedeni su kraju i uskoro će uslijediti uređenje interijera, najavljivao je Ante Samardžić, direktor investitora, tvrtke “Cippico”, ovoga ljeta. Predviđenom dinamikom otvaranje je trebalo uslijediti za Uskrs 2014., no sada će se to teško dogoditi. Iako jučer nije davao službene izjave, Miroslav Katić iz trogirskoga Konzervatorskog odjela svojedobno je govorio kako “Samardžić nastavlja radove ignorirajući činjenicu da nema valjanu dokumentaciju, ignorirajući sve primjedbe Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja”.

 jakov žarko
Snimio ante čizmić / cropix

Hotelski i ini sadržaji

Hotelske sadržaje “Cippica” čini 16 ekskluzivnih apartmana s četiri zvjezdice i četiri apartmana s pet zvjezdica. Neizostavni su recepcija, restoran, aperitiv bar, teretana, sauna te ostali prateći sadržaji. Sastavni dio kompleksa trebala bi biti i luka nautičkog turizma koja će u prvoj fazi imati do 50 vezova, a u drugoj još stotinu.

Koncesija

Tvrtka “Cippico” ima koncesiju na pomorsko dobro oko objekta na površini od 18.000 kvadrata, no za potrebe buduće marine zatražit će proširenje za 50.000 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:51