StoryEditorOCM
Dalmacijamoderno ropstvo

Mile Mesar u nehumanim uvjetima držao državljanina BiH

Piše PSD.
23. listopada 2013. - 14:01
Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim M. U. iz Omiša zvani Mile Mesar, 48-godišnjim D. K. iz Aržana i 38-godišnjim M. S. državljaninom BiH, te utvrdili osnov sumnje da su počinili kaznena djela "trgovanje ljudima" na štetu jednog državljanina BiH.

Mile Mesar je zajedno sa 40-godišnjakom iz Aržana prijavljen i za još jedno kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj u odnosu na jednog državljanina BiH.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 40-godišnjak iz Omiša angažirao svoga poznanika, M. S. iz BiH da mu u u toj zemlji pronađe osobu koja bi na crno obavljala radove na njegovom imanju na području Omiša, a što je isti krajem kolovoza 2013. g. i učinio.

M. S. je svog zemljaka pronašao i obmanuo ga o mjestu i uvjetima samog rada, a potom je 40-godišnjak Mile Mesar iz Omiša angažirao 48-godišnjaka D. K. iz Aržana koji je oštećenog pješice i svojim vozilom ilegalno prebacio iz BiH u RH, te ga dovezao do imanja M. U. u okolici Omiša.

On je k oštećenika držao u neprikladnim uvjetima na svom imanju na području Omiša gdje je isti obavljao teške fizičke poslove, nije imao redovitu prehranu ni higijenske uvjete, a kad se požalio Mili Mesaru i želio se vratiti kući,ovaj mu je ozbiljno zaprijetio, te je oštećenik zbog straha ostao raditi na navedenom imanju dok nije zatečen od strane policijskih službenika.

Pored navedenog 40-godišnjak iz Omiša i 48-godišnjak iz Aržana su tijekom ljeta u više navrata iz BiH u RH radi ilegalnog rada na imanju 40-godišnjaka ilegalno prebacivali svoga poznanika, 42-godišnjeg državljanina BiH koji je također zatečen od strane policijskih službenika.

Shodno utvrđenom u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom Split 40-godišnjak iz Omiša i 48-godišnjak iz Aržana su dana 22. 10. 2013. g. uhićeni zbog osnova sumnje u činjenje predmetnih KD-a, te su dana 23. 10. 2013. g. u zakonskom roku predani Policijskom pritvorskom nadzorniku, a treći osumnjičeni, 38-godišnji državljanin BiH je trenutno nedostupan.

Protiv navedenih osumnjičenika je Općinskom državnom odvjetništvu Split proslijeđena kaznena prijava zbog osnova sumnje u činjenje opisanih kaznenih djela.

M. DIDIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:16