StoryEditorOCM
Dalmacijanaša dica

Što će biti s našom djecom kad nas više ne bude?

Piše PSD.
3. travnja 2013. - 16:33

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” treću godinu zaredom organizirala je obilježavanje Svjetskog dana autizma. Kao i prošlih godina, točno u podne, uz prisutnost predstavnika Grada, ovaj put dogradonačelnice Marinke Parčine i potpredsjednika Gradskog vijeća Branka Radačića, pušteno je u zrak 100 plavih balona s natpisom “Autizam 8000” − koliko je registriranih osoba s autizmom u Hrvatskoj. 

Ove godine, Dan autizma obilježen je u prostorijama udruge u Rudinama gdje su se svi oni koji su došli mogli upoznati s radom udruge, programima koji se provode te koji su daljnji planovi rada. 

Desetak roditelja nosilo je majice s natpisom “Možeš me pitati o autizmu” te su posjetitelji mogli razgovarati s roditeljima i iz prve ruke dobiti odgovore na pitanja što je to autizam i kako se živi s autizmom. 

Uza sve navedeno, u udruzi su najavili kako uskoro počinju s provođenjem Neurofeedback treninga te prigodnim letcima informirali goste. Neurofeedback uređaj donirala im je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a sredstva za edukaciju psihologa za rad na aparatu donirala je Splitsko-dalmatinska županija. Inače, udruga “Naša dica” jedna je od 12 članica udruge za autizam Hrvatske.

− U Kaštelima, drugom gradu po broju stanovnika u županiji, također je sve veći broj djece iz autističnog spektra te je za malene potreban jedan vrtić za djecu s teškoćama. Drugi najveći problem je što za odrasle osobe, odnosno za djecu kada završe s nekim oblikom školovanja, ne postoji inkluzija, stanovanje u zajednici, te takve osobe često završe na odjelu psihijatrije ili u nekom staračkom domu, što je nedopustivo. 

Ovo je tek niz tema i problema koji muče roditelje, a svi potiho u sebi imaju jedno zajedničko teško pitanje: “Gdje će moje dijete živjeti kad nas roditelja ne bude, te tko će i kako se o njima brinuti?” − kazala je predsjednica udruge “Naša dica” Gordana Burić.

 Dogradonačelnica Parčina obećala je kako će Grad, kao i do sada, pomagati udruzi, obećala im je dva klima-uređaja i nove prostore kako bi pojedinim roditeljima bilo lakše svoju djecu dovoditi na terapije. Isto tako zahvalila je svećeniku Luki Vuci koji je udruzi ustupio kuću na korištenje koja je smještena u Rudinama.

Jakov Žarko


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:28