StoryEditorOCM
Dalmacijabreljanska obitelj Milana Stjepana rake optužuje susjede novaK

MALA MISTA ‘Susjedova nadzorna kamera snima moje dvorište, djevojčice i goste’

Piše PSD.
3. srpnja 2011. - 12:02
BRELA_KAMERA5-210611.2

Pola metra od mojega dvorišta susjed je na svoju kuću postavio nadzorne kamere usmjerene tako da snima moje djevojčice, nas i goste te prati što radimo, a postavio je i noćno snimanje. On je star čovjek od 80 godina, sjedi u gaćama i promatra. Kamera nije postavljena tako da štiti njegovo imanje, nego da prati što se događa u mojem dvorištu. Pituram zid, eto policije. Zapalim roštilj, za 15 minuta pojave se policajci i pretražuju mi kuću. Perem auto, opet dolazi policija. U 50 dana bili su 30 puta. Ima li ta služba išta pametnije raditi ili je plaćamo da rješava međususjedske odnose tako da bude na jednoj strani, jer unuka mojega susjeda radi u policiji? – rekao nam je Milan Stjepan Rako iz Brela.

Njihova stara obiteljska kuća, koju je izgradio djed, nalazi se u Frankopanskoj ulici 61A, a susjed im je Ćiro Novak. Milan Stjepan Rako kaže da imaju prijavljenih 10 gostiju i da nije nimalo zgodno to što im svako malo upada policija, a njihovo kretanje bilježi kamera.

Prijave DORH-u i internoj kontroli MUP-a

− Problem je nastao kad su Rake nakon 50 godina izmislili da stari zid nije pravilno postavljen, nego je njihovo zemljište još 1,5 metar u našem dvorištu. Policajci, kad dođu, kažu da ipak ne smijem koristiti taj dio zemljišta. Jednom su mi snimali dvorište fotoaparatom, izigravaju geodete i sudske vještake. Ima suda koji će o tome odlučivati, svakako ne policija. Bolje bi im bilo da zaustave snimanje mojih curica u našem dvorištu – kaže Rako.

BRELA_KAMERA8-210611.2

− Pitali smo ih po čijem nalogu snimaju i u koju svrhu, no ništa nisu odgovorili. Od jednoga smo tražili da nam kaže ime i prezime, rekao je da ima broj na znački, a poslije je jedva izustio da se zove Mario Bokšić. Moj je muž nazvao Krim-policiju da pita tko je izdao nalog za snimanje naše zemlje te je zamolio da nas zaštite, no poklopili su mu slušalicu.

Nazvali smo Policijsku upravu u Splitu, gdje su bili vrlo ljubazni i odgovorili da će provjeriti. Makarske sam policajce zbog prekoračenja ovlasti i sukoba interesa prijavila DORH-u i internoj kontroli MUP-a. Također sam prijavila susjede zbog kamere, jer nemaju pravo ulaziti u našu privatnost i motriti moju unučicu od osam godina. Zamislite da te slike negdje šalju, da ih nekome prikazuju... Danas se svašta događa – rekla nam je Ivanka Rako, Milanova majka.

Obitelj Rako tvrdi da su zidovi međaši između njihovih parcela podignuti 1964. godine, a obitelj Novak sada bez ikakvog vlasničkog lista ili dokumenata tvrdi da je još metar i pol zemlje njihov.
- Mi imamo građevinsku dozvolu za kuću. Novak je zvao policiju zbog Hajdukova grba na svojem zidu, a zbog pet roštilja na kaminu u dvorištu četiri je puta slijedila prijava policiji. Ako su imali nešto protiv mojega djeda, arhitekta Milana Stjepana Rake, mogli su to do sada riješiti parnicama, a kuću je gradio još pradjed Stjepan – kaže unuk Milan Stjepan Rako.

Odvjetnik Antunović: Susjedi uznemiravaju moje stranke

BRELA_KAMERA1-210611.2

Vremešni Ćiro Novak i njegova supruga nisu htjeli ništa reći, uputivši nas na svojega odvjetnika. Pokazali su samo potvrdu ovlaštene tvrtke koja je na kuću postavila kamere. Odvjetnik Zoran Antunović kazao nam je:
− Susjedi uznemiravaju moje stranke. Obitelj Rako pilila je njihov zid te smo podnijeli tužbu radi zaštite vlasništva i tražili da se zid vrati u prvotno stanje, a također smo podnijeli kaznenu prijavu zbog prijetnji. Ugrozili su imovinsku i osobnu sigurnost mojih stranaka, iako im za to nisu dali nikakav povod. Također su moje stranke svoju nekretninu legitimno pokrili videonadzorom i kamere nisu usmjerene na druge nekretnine. Nema riječi o tome da je bila nakana videonadzorom pokriti nešto što nije njihovo − kazao je odvjetnik Antunović.

ANA DRAGIČEVIĆ
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX


Boban: Na teren smo izlazili tri puta u 90 dana na dojavu građana

− Policijski službenici izlazili su na teren na dojavu građana, i to tri puta u 90 dana, tijekom travnja, svibnja i lipnja. Jednom su prijavljene prijetnje, a dva puta narušavanje javnog reda i mira. Nema govora ni o kakvom protežiranju bilo koje stranke zbog bilo kojih razloga – kaže Hrvoje Boban, načelnik Policijske postaje u Makarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:13