StoryEditorOCM
Dalmacijaučenik iz hercegovačkih gruda krišom sa stola maturalne komisije uzeo omotnicu s odgovorima svoga kolege

INCIDENT U IMOTSKOM Šala ga koštala zabrane izlaska na maturu

Piše PSD.
9. lipnja 2011. - 13:01
Ravnatelj Predrag Trutin
Jedan nepromišljen potez maturanta iz Gimnazije Grude iz susjedne BiH stavio je na muke djelatnike, učenike i cijelu imotsku gimnaziju Dr. Mate Ujevića jer je pokrenuo lavinu spekulacija o vjerodostojnosti polaganja državne mature.

Naime, prilikom polaganja državne mature iz predmeta likovna umjetnost, učenik grudske gimnazije M.K. krišom je, vjerojatno da se našali s kolegom, uzeo već predanu omotnicu s odgovorima jednog učenika koji je prije njega kovertu dostavio službenoj komisiji.

Kada se utvrdilo da broj omotnica ne odgovara i broju učenika koji su izišli na maturu, nastala je panika i počela istraga.

Ubrzo se i otkrio počinitelj. M.K. je vratio omotnicu koju je već odnio kući u Grude, te se i pismeno ispričao i komisiji i organizatoru državne mature, imotskoj gimnaziji.

Navala iz BiH

Inače, u imotskoj gimnaziji državnu maturu polagalo je, uz 140 domicilnih maturanata, i 240 maturanata iz srednjih škola susjednih bosanskohercegovačkih mjesta Gruda, Posušja i Širokog Brijega, jer im samo ta matura omogućuje upis na fakultete u Hrvatskoj.

- Pazite, mi smo bili samo organizatori i logistika u polaganju državne mature učenicima iz susjedne BiH, tako da nisu istiniti napisi kako su učenici imotske gimnazije otuđili test. Dapače, od načelnice Nacionalnog centra za organizaciju državne mature Višnje Francetić dobili smo sve pohvale za organizaciju državne mature.

Nikakvog propusta nije bilo i, bez obzira na ovaj nepromišljen potez učenika iz Gruda, možemo kazati kako je imotska gimnazija sve dobro organizirala - riječi su ravnatelja imotske gimnazije prof. Ante Trutina.

- Sve pohvale imotskoj gimnaziji i ravnatelju Trutinu. Ovaj eksces kandidata koji je izvan redovnog obrazovnog sustava RH polagao državnu maturu je riješen i on će biti sankcioniran tako da će tek sljedeće godine dobiti priliku polaganja državne mature - kazala je Višnja Francetić.

Braco Ćosić

Policija uradila uviđaj

Odmah po otkrivanju krađe omotnice s rezultatima maturalnog ispita čelništvo imotske gimnazije obavijestilo je i policiju. Imotski operativci obavili su uviđaj, došli do počinitelja, a i samo priznanje M.K.-a olakšalo im je i zaključenje istrage.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:37