StoryEditorOCM
Dalmacijaiznenada izIšao ususret prosvjednicima

Nerežišće: načelnik Kuščević radnicima otvorio "vrata raja"

Piše PSD.
5. lipnja 2010. - 22:17

Lovro Kuščević

Višemjesečna agonija djelatnika bračke tvrtke “Berica”, koja je rezultirala cjelodnevnim zauzimanjem općinskih prostorija i traženjem sastanka s načelnikom Općine Nerežišće Lovrom Kuščevićem, po njihovu razmišljanju glavnim uzročnikom problema, završila je, čemu se nitko nadao nije, kopernikanskim obratom.

Načelnik Kuščević je bez razmišljanja potpisao parcelacijski elaborat, vratio radnicima mir i sigurnost te omogućio proceduralni put za stjecanje građevinske dozvole za, kako kaže, bespravno izgrađenu tvrtkinu zgradu u gospodarskoj zoni, zbog koje se i otvorio cijeli ovaj problem.

Šest mjeseci nervoze nestalo je u samo sat vremena, dovoljno za sumnju kako je na načelnika Kuščevića izvršen određeni pritisak. No, on nas razuvjerava, tvrdeći kako je konačno jedva dočekao potpisivanje elaborata i izlazak istine na vidjelo.

- Prezadovoljan sam što je elaborat konačno potpisan. Pritiska nije bilo ni na mene ni na Općinu, nego isključivo na Upravu tvrtke Berica. Djelatnici su svojim prosvjedom zapravo primorali vodstvo tvrtke da konačno, nakon toliko mjeseci čekanja i našeg umoljavanja na taj čin, potpišu parcelacijski elaborat za izgradnju prometnice kroz poslovnu zonu. Ona će omogućiti rad osam poduzetnika koji su tu već stacionirani te otvaranje novih deset proizvodnih pogona s više od 100 radnih mjesta.

- Sretan sam da su radnici konačno shvatili kako je problem cijelo vrijeme ležao isključivo u vodstvu tvrtke, koja je šest dugih mjeseci odbijala potpisati dokument. No čim je ona potpisala elaborat za cestu, ja sam potpisao i njihov dokument - kaže načelnik Kuščević, otvoreno zahvaljujući radnicima što su u samo 24 sata, organiziranom akcijom, uspjeli ono za što se on borio, tvrdi, punih šest mjeseci.

Kuščević kaže kako su elaborati bez ovakvih problema potpisani i s brojnim ostalim nerežiškim investitorima pa ga čudi tolika količina jeda koja se dogodila s Beričinom firmom.

Argumentira to dokumentima iz kojih je, kaže, vidljivo kako je vodstvo Berice bezbroj puta usmeno i pismeno pozivao na sastanke, na što se oni, kaže, nikada nisu odazvali.

Tražio je, kaže, dogovor jer nipošto nije želio poticati ni tolerirati bespravne radnje ili aktivnost koja za posljedicu može imati kriminalne konotacije.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

S nekima ću na sud

- Opravdavam i prosvjed, i protiv njega nemam ništa. No jako me zasmetalo da su tijekom boravka u općinskim prostorijama neki prosvjednici neovlašteno dirali službene dokumente, te posebice zlouporabili i otuđili moje osobne predmete. Nekolicina njih je po trgu pred TV kamerama povlačila i pokazivala fotografije, na kojima se vide moja malodobna djeca. Zbog toga ću poduzeti pravne korake, a zadnju će riječ imati sud... - kaže Kuščević.

Prijava ima ‘ko u priči’

Kuščević tvrdi kako se u Nerežišćima nije dogodilo događanje naroda, nego organizirani pritisak na Državni inspektorat i hrvatsko pravosuđe koje vodi, tvrdi, nekoliko kaznenih i inspekcijskih postupaka protiv tvrtke Berica i odgovornih ljudi u njoj. Zatim navodi razloge prijava: zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zbog protupravno stečene imovinske koristi, protupravne eksploatacije kamena, klevete...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:09