StoryEditorOCM
DalmacijaUpravni sud u Splitu

Slučaj Cemex: sudac odbio saslušanje svjedoka koje su predložili Grad Kaštela i Županija

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 23:22
Sudac Upravnog suda u Splitu Silvio Čović donio je rješenje kojim odbija prijedloge Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije da se u upravnom postupku koji se vodi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode saslušaju svjedoci Juraj Kamenjarin, Ivana Rajčić, Goranka Adam, Benedikt Aljinović i Stanko Ursić i to na okolnosti ekološke neprihvatljivosti energenta (goriva iz otpada) u Cemexovoj tvornici Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu.

Sudac je ocijenio da saslušanje nije potrebno, a odbio je i prijedlog Grada Kaštela za izvođenjem dokaza vještačenjem po vještaku Stanku Ursiću.

Na istom ročištu, održanom u ponedjeljak, sudac je prihvatio prijedlog Kaštela i zatražio od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se očituje o tome je li Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dalo ovlaštenje za praćenje kakvoće zraka.

Punomoćenik Grada Kaštela, odvjetnik Darko Varnica, kazao je da prema neprovjerenim saznanjima Nastavni zavod u vrijeme izrade studije utjecaja na okoliš nije imao potrebno ovlaštenje.

Ročište je održano u upravnom sporu što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrenuli Grad Kaštela i splitska udruga Sunce, a svojom tužbom pridružila im se i Splitsko-dalmatinska županija, pa je odlukom suda spis objedinjen.

Tužbe protiv ministarstva radi poništenja rješenja o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada (RDF/SRF) u Cemexovim tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo podnesene su u srpnju 2013. godine.

Novo ročište zakazano je za ožujak ove godine.

I u drugom postupku koji se paralelno vodi na Upravnom sudu u Splitu, u kojemu je Grad Kaštela u kolovozu 2013. godine podnio tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode za poništenje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (IPPC dozvola) izdanog Cemexu, u ponedjeljak je održano ročište, no zbog davanja vremena strankama za odgovore na primljeni podnesak, odgođeno je također za 16. ožujka ove godine.

Odgoda do pravomoćnosti

U studenom prošle godine, sudac Čović donio je i rješenje kojim se odgađa izvršenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode do pravomoćnog završetka ovog upravnog spora.

U praksi to znači da Cemex ne može započeti s radnjama zahvata - prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada (RDF/SRF) u svojim tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo, sve dok postupak ne bude pravomoćno okončan.

Piše Jadranka MATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:12