StoryEditorOCM
DalmacijaPODACI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Sinj: apsolutni rekord u nezaposlenosti

Piše PSD.
27. veljače 2012. - 12:53

Prema najnovijim podacima što ih je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje na području Cetinske krajine u evidenciji nezaposlenih je 5.230 osoba što je apsolutni rekord. U Ispostavi Sinj u kojoj se evidentiraju nezaposleni s područja gradova Sinja i Vrlike i općina Dicmo, Hrvace i Otok posao traži 4.121 osoba.

To je 291 nezaposleni više nego na kraju minulog prosinca, što predstavlja povećanje od 7,6 posto. U odnosu na kraj siječnja prošle godine nezaposlenost je povećana za cijelih 9,7 posto.

U triljskoj Ispostavi zaustavili su se na brojci od 1.109 nezaposlenih. U odnosu na kraj prosinca to je povećanje od 4,8 posto, a u odnosu na siječanj 2011. godine porast nezaposlenosti je 8,2 posto.

Eskalacija porasta nezaposlenosti rezultat je otkaza u propaloj graditeljskoj tvrtki Alkom te sve većem broju otkaza u Konstruktoru. Od 475 novoprijavljenih u evidenciju nezaposlenih u Sinju čak 307 je iz radnog odnosa.

Upućeni u stanje nezaposlenosti na području cetinskog kraja tvrde da je neslavni apsolutni rekord još crnji nego kazuju same brojke. Taj zaključak izvlače iz činjenice da se sve veći broj nezaposlenih prestaje prijavljivati Zavodu jer poslije četiri, pet ili više godina bezuspješne potrage za poslom posredstvom Zavoda u prijavljivanju više ne vide nikakvog smisla. Takve osobe dolaze u Zavod samo početkom svake godine tražeći potvrdu u svom statusu kako bi ostvarili prava na određena socijalna davanja.

Ima još nešto. Brojka od 5.230 nezaposlenih apsolutni je rekord u evidenciji nezaposlenih. Toliko nezaposlenih Cetinska krajina nije imala ni u vrijeme kada je bivša općina Sinj imala 61.500 stanovnika. Prema popisu stanovništva iz travnja prošle godine u gradovima Sinju, Trilju i Vrlici i općinama Dicmu, Hrvacama i Otoku živi nešto više od 48 tisuća stanovnika.

Do smanjenja je došlo u pravilu zbog mehaničkog odljeva, u prvom redu mladih i školovanih osoba koje su u pomanjkanju posla u svom kraju otišli trbuhom za kruhom diljem Hrvatske, ali i u inozemstvo uključujući i prekomorske zemlje i kontinente.

Kolika bi tek brojka nezaposlenih bila da su svi oni ostali živjeti u rodnom kraju? U gradovima i općinama cetinskog kraja u skoroj perspektivi ne vidi se nikakvog novog zapošljavanja, osim u ispraznim obećanjima pojedinih političara. Jedino što dijelu nezaposlenih daje nadu su sezosnki poslovi u turističkoj djelatnosti. Oglašavanja za takve poslove već su započela, a sa sinjskog područja u najboljem će slučaju sezonski posao dobiti oko 300 osoba.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:22