Žudijima novo izdanje "Vodičkog običajnika"

Piše PSD.
26. lipanj 2008. - 01:13
Radovi su  vezani uz religiozno-vjersku tematiku, etnologiju, povijest, urbanizam i umjetnost

Don Frane Šimat poklonio je primjerak knjige žudijima
Marija Mihić / CROPIX
U povodu obilježavanja Dana državnosti, u vodičkom Kulturnom centru svečano je promoviran “Vodički običajnik”. Riječ je pretisku originala koji je izdan davne 1860. godine pod nazivom “Običajnik Župne Cerkve sv. Križa na Vodicah u Šibeničkoj Biskupiji”.

Kako je to na promociji istaknula vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev, ta nematerijalna kulturna baština velike vrijednosti izvor je informacija o običajima u Vodicama tijekom 19. stoljeća. Inače, izdavači “Običajnika” su Grad Vodice i šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, a tiskan je u 700 primjeraka. Inicijator je ovog projekta istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti, a svesrdnu podršku dao je vodički župnik don Frane Šimat.

Originalni “Običajnik” upravo je i sačuvan kroz povijest zahvaljujući velikoj brizi svih svećenika koji su u posljednjih 148 godina “stolovali” u župnoj crkvi sv. Križa.

- Uz sadržaj originala, “Običajnik” ima i dodatak, a to su radovi vezani uz religioznu-vjersku tematiku, etnologiju, povijest, urbanizam i umjetnost, pa ovo cjelokupno izdanje čini mali vodički zbornik. Vjerujem da će to biti zanimljivo i inspirativno štivo ljubiteljima prošlosti, da će probuditi interes za daljnje istraživanje povijesti Vodica i da će pridonijeti valorizaciji i njegovanju baštine koja, na žalost, nestaje pod suvremenom globalizacijom – kazala je na promociji urednica “Vodičkog običajnika” Tončika Cukrov, povjesničarka umjetnosti.

Jedan primjerak ovog štiva župnik don Frane Šimat darovao je vodičkim žudijima, koji su na svoj prepoznatljiv način čitavo proteklo stoljeće obilježavali vjerski život Vodica.