ŠibenikIZ UVALE STUPIN-ČELINE SE UKLANJA POLUPOTOPLJENA, RASPADNUTA KOĆA

‘Vlaćica’ će napokon na suho

Piše Joomla\CMS\User\User
8. srpanj 2008. - 23:43

Više od pet godina koća “Vlaćica” je polupotopljena u zatvorenoj rogozničkoj uvali Stupin-Čelina. Nakon sve žešćih protesta građana, Lučka kapetanija u Šibeniku odlučila je brod izvaditi iz mora.

- Već godinama pokušavamo riješiti taj problem, međutim zbog sudskog spora oko vlasništva bili smo u “pat-poziciji”. Bez pristanka vlasnika brod se nije mogao izvući iz mora, a kod izvlačenja se ništa ne smije razbiti.

Brod je trenutačno u stanju raspadanja i ovaj će ga put Lučka kapetanija izvući, a račun za izvlačenje uputit će se vlasniku - kaže nam ravnatelj Lučke kapetanije u Šibeniku Janez Lakoš.

Prije četiri godine grupa građana iz istočnog dijela uvale Stupin upozorila je na koću, do pola potopljenu, u blizini bivšeg vojnog mula Krušice. Koća i dalje stoji na istom mjestu, opasna je za kupače, a građani se sada žale na smrad nafte koji se širi čitavom uvalom.

Međutim, kapetan Lakoš tvrdi da su na “Vlaćici” tankovi potpuno prazni. Ružna slika polupotopljenog, raspadajućeg ribarskog broda zanimljiva je i turistima. Našoj ekipi pozirao je mladi Nijemac koji je skrenuo s Magistrale kako bi snimio “Vlaćicu”.

Nije on jedini, kažu nam ljudi. Svakodnevno se zautavljaju turisti i kamerama bilježe naš nemar. Inače, ta najzatvorenija i naljepša rogoznička uvala postala je pravo groblje potonulih brodova. U blizini koće je i jedan potopljeni leut.

vedran stočić / EPEHA