Varaždinski vatrogasci stigli u ispomoć: u vatru bez odijela

Piše PSD.
15. srpanj 2008. - 23:56

Tvrdnja Ðurđe Adlešič, potpredsjednice Vlade, izrečena prilikom posjeta dubrovačkim vatrogascima, da su ove godine vatrogasci izuzetno zadovoljni opremom, razljutila je Varaždince koji su došli u ispomoć šibenskim kolegama.

 - To je laž, reagirao je jedan od varaždinskih vatrogasaca. - Samo su čizme i kaciga moje, a odijelo sam morao posuditi od kolege da bih mogao dežurati ovdje. Radi se o kombinezonima nomex, koji se smatraju standardom u vatrogastvu, a izrađuju se samo u jednoj ili dvjema tvornicama u svijetu. Možda su odijela naručena, ali pitanje je je li to učinjeno na vrijeme da bi ih svi gasitelji imali uoči sezone, kažu nezadovoljni Varaždinci, kojih je osam stiglo radi popune šibenskog DIP-a.

Milovan Kević, pročelnik Ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje u Šibeniku, pod čijim je vodstvom u organizacijskome smislu i varaždinska popuna DIP-a, ne slaže se s takvim tvrdnjama.

 - Odgovorno mogu kazati da su šibenski vatrogasci kompletno opremljeni. A kolege iz Varaždina rade 10-11 mjeseci u svojoj postrojbi, mjesec-dva na moru, pa se pitam u čemu su dosad išli na intervencije. Valjda u vatrogasnom odijelu, a ne u kratkim gaćama, veli Kević.

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, ističe da je svih 160 sezonaca, kao i 111 profesionalaca u javnim vatrogasnim postrojbama Šibenik, Drniš i Knin, od početka ove sezone opskrbljeno jednoobraznom opremom, što podrazumijeva i odijela nomex. Iako su županije samo koordinatori i nenadležne za vatrogastvo, Šibensko-kninska je ove godine udvostručila proračunska izdvajanja za tu namjenu (1,1 milijun kuna). Inače, sve priobalne županije u sezoni dobivaju na temelju Programa aktivnosti Vlade novac za 50 posto plaća sezonaca, a 50 posto ide na teret lokalne samouprave.

d. blažević