ŠibenikNCP zna posao

Svjetska premijera inovativnog katamarana: pošiljka iz Šibenika krenula za Norvešku

Piše Branimir Periša
25. studeni 2016. - 15:55

Isporuka tri nova aluminijska katamarana za upotrebu na poljima marikulture u Norveškoj za njihovog proizvođača, šibenski NCP označila je i novi ritam usporedne gradnje tri, umjesto dva specijalizirana broda, što otvara mogućnost za povećanje ukupne godišnje proizvodnje u suradnji s tvrtkom CroNoMar, izjavio je u petak Roko Vuletić, direktor NCP grupe prilikom isporuke brodova u Luci Šibenik.

Kako naglašava, jedan od ovih brodova je i prototip dvotrupca dužine 13,7 metara, inovativnog dizajna u svjetskoj brodogradnji, a isporuka je prvi put obavljena u Šibeniku što će, najavljuje Vuletić, postati praksa i ubuduće; dosad su NCP-ove narudžbe otpremane iz Luke Split.

Naručitelj je norveška tvrtka Moen Marin, a posredstvom CroNoMar-a do kraja godine u planu je dovršiti još dva katamarana, s čime će NCP ispuniti brojku od 59 dvotrupaca i drugih tipova plovila proizvedenih za međunarodno tržište marikulture od 2011. godine.

Otada naime, datira suradnja s CroNoMar-om što NCP-u, podsjetio je Vuletić, donosi godišnji prihod između 60 i 70 milijuna kuna.

Ne manje važno, dodaje, projekt je značajan i zato što je NCP postavio visoko na ljestvici proizvođača, jer je tvrtka usvojila najsuvremenije procese gradnje i opremanja aluminijskih brodova.

- Brodovi se ugovaraju svaki za sebe do u tančine, kako bi bili potpuno prilagođeni željama krajnjeg kupaca. Ne postoje dva jednaka, a trenutačno je za isporuku u prvoj polovici 2017. godine još devet brodova, od kojih se jedan gradi u pulskome Tehnomontu, objašnjava Ana Zajc iz CroNoMar-a, uz napomenu da novi ugovori uključuju novi dizajn, modele i tehnička poboljšanja.

- Tako stvaramo dobro poznati hrvatski proizvod za inozemno tržište u sektoru marikulture, zaključuje Zajc.