Svaka čast - branitelji iz Knina lansirali laptop ‘Tenen’

Piše Joomla\CMS\User\User
Tim od dvanaest  stručnjaka četiri je godine radio na projektu prijenosnog računala koje nosi stari naziv Knina

 Mladen Milošević, predsjednik Udruge i Jadranko Ahel
 iz Končara
Kninska braniteljska zadruga Tvrđava predstavila je svoj novi proizvod – prijenosno računalo Tenen.

- Braniteljska zadruga Tvrđava Knin prezentirala je novi način komunikacije među braniteljskim zadrugama i poboljšavanje djelovanja svih zadruga, sa ciljem da one sa svojim proizvodima postanu konkurentnije i prepoznatljivije na tržištu – ističe Mladen Milošević iz kninske zadruge Tvrđava. Ovo računalo, čiju su izradu kninski branitelji najavili još prije nekoliko mjeseci, nastalo je kao proizvod projektnog tima Poslovno-tehnološkog inovacijskog centra. Dobilo je naziv Tenen prema starom imenu grada Knina.

Branitelji, koji već godinama u Kninu uspješno provode projekte informatičke edukacije, u svojoj su zadruzi formirali poseban tim od 12 stručnjaka informatičara, koji su radili na stvaranju vlastitog brand name računala. Edo Carev, član projektnog tima Tvrđave, kaže da se ideja o stvaranju vlastitog računala jednostavno nametnula na temelju njihova dosadašnjeg rada. Od ideje do realizacije prošlo je oko četiri godine.

No on naglašava da je računalo Tenen zapravo plod zajedničkog rada cijele zadruge i udruge. Stručnu podršku pružila im je tvrtka Končar Inem, koja je prva u Hrvatskoj izbacila na tržište svoju liniju stolnih i prijenosnih računala. U Končaru su brzo prepoznali kvalitetan rad branitelja, koji je na početku bio usmjeren prema resocijalizaciji branitelja liječenih od PTSP-a, no kasnije je otvoren razvoju čitave zajednice.

Jadranko Ahel, član Uprave Končar Inema, obećao je braniteljima svu potrebnu pomoć da iz njihovih radionica počnu izlaziti nova kninska prepoznatljiva računala. Također bi se, projektom Zadruge PTIC-e u Kninu sklapala Končarova računala, gdje bi se zaposlilo više ljudi.

Veliku je pomoć u stvaranju prvoga hrvatskog braniteljskog prijenosnika Zadruga dobila i od tvrtke Microsoft Hrvatska, s kojom su također sklopili sporazum o suradnji na nekoliko svojih projekata. Microsoft im je odobrio donaciju softvera u vrijednosti od 385 tisuća kuna. Iz Zadruge najavljuju i suradnju s uglednom svjetskom informatičkom tvrtkom IBM.

Cijena 3900 kuna

Za brand računalo “Tenen KMG-14m” kninskih branitelja mnogi su već na predstavljanju pokazali veliko zanimanje, jer kažu da je ono trenutačno najkvalitetnije i najjeftinije računalo u svojoj klasi na vrlo zahtjevnom hrvatskom i svjetskom informatičkom tržištu.

U računalo su ugrađene kvalitetne komponente i licencirani softver, a dijagonala LCD monitora iznosi 14.1 inča. Cijena kninskoga prijenosnog računala iznosit će oko 3900 kuna, kažu u Zadruzi, a svi zainteresirani mogu ga već sada naručiti u prostorijama kninske zadruge Tvrđava.

#BRANITELJI#TENEN