ŠibenikŠTO u JESEN?

Šubićevac i Brodarica: djeca u trećoj smjeni

Piše Joomla\CMS\User\User
14. ožujak 2008. - 17:46
Nova škola u gradskoj četvrti Meterize neće biti dovršena u ovoj godini, pa će djeca iz 200 novih stanova na Šubićevcu pokucati na vrata OŠ Petra Krešimira IV., koja će dobiti međusmjenu

Osnovna škola Petar Krešimir 4. na Šubićevcu
/ Radovan Goger / CROPIX
Ni jedna šibenska osnovna škola nema u skoroj budućnosti izgleda za realizaciju nastave u jednoj smjeni, kako to u perspektivi predviđa nacionalni obrazovni standard. No, zato dvije gradske škole već sada razmišljaju o tome kako će izbjeći uvođenje treće smjene, odnosno međusmjene, i to već od ove jeseni. Osnovna škola Petra Krešimira IV. na Šubićevcu, primjerice, “puca po šavovima”. Nema modela kako riješiti problem prebukiranosti razrednih odjela osim najnepovoljnije, ali neizbježne solucije rada u trećoj smjeni.

 - Ništa nam drugo neće preostati. Nova škola u gradskoj četvrti Meterize neće biti dovršena ove godine, ali zato će se u više od dvije stotine stanova u neposrednoj blizini škole useliti uglavnom mlade obitelji s djecom. Realno je očekivati da će većina najprije pokucati na vrata naše škole, kaže ravnatelj Darko Junaković. Iste probleme ima i kolega mu Emil Božikov, ravnatelj OŠ Brodarica koja će u jesen izgubiti razred osmaša, a dobiti dva razredna odjela prvašića

U razredu 30 učenika

Prije 11 godina, kada je otvorena ta škola, koja nikada nije dobila obećavanu sportsku dvoranu, nije se, očito, poklanjalo dovoljno pozornosti razvoju i rapidnom napučavanju Brodarice i obližnjih naselja. Nebriga tadašnjih planera sada dolazi na naplatu onima koji su najmanje krivi: nastavnicima, djeci i roditeljima. U razredima je i po 30 učenika.

 - Roditelji pojedinih razreda zahtijevaju njihovu podjelu na dva razredna odjela, no uprava škole nema ni prostornih ni tehničkih uvjeta da im udovolji. Mreža škola, uz to, propisuje pripajanje našoj školi područnih škola na Krapnju, Jadrtovcu i Grebaštici, koje pohađa oko 120 učenika. Ne kažem da će se svi upisati kod nas, ali bude li to učinila i polovina njih, doista ne znam gdje ćemo s djecom, zabrinut je ravnatelj Božikov.

U središtu Šibenika manjka djece

Izglede za jednosmjenski rad za sada imaju dvije osnovne škole SEnD OŠ Fausta Vrančića i OŠ Jurja Dalmatinca, doznajemo od ravnatelja Tomislava Crnogaće i Stanke Krajina. Ne zbog fantastičnih prostornih i kadrovskih potencijala, nego zbog postupne depopulacije i gubitka područnih škola. OŠ Fausta Vrančića iz godine u godinu gubi po jedan razred zbog starosti stanovnika stare gradske jezgre, a OŠ Jurja Dalmatinca izgubit će “terenske” učenike izgradnjom škola u Bilicama i Tromilji.


 

#OSNOVNAšKOLAšIBENIK#DARKOJUNAKOVIć#EMILBOžIKOV