Šibenikjužni vjetar donio prema gradu nesnosan vonj

Smrdi od Morinja i kolektora

Piše Joomla\CMS\User\User
8. srpanj 2008. - 00:25
rgx time: 7.6055526733398E-5

Prvo jače jugo donijelo je misteriozni smrad koji se ovih dana širi istočnim dijelovima grada i prigradskih naselja - i do samog centra Šibenika.

Tako više ni najveći skeptici ako su i mislili da je smrad plod uobrazilje nisu imali kamo. Jedina dvojba koja je ostala jest da li je to smrad sumporovodika ili fekalija ili- kombinirano.

Kao izvori smrada cijelo vrijeme se spominju Morinjski zaljev i postrojenja gradskog kolektora. Obje lokacije obišla je u ponedjeljak gradonačelnica Nedjeljka Klarić, dogradonačelnik Tomislav Ninić i pročelnici gradskih ureda Joško Jurić i Tihomir Paškov. Gradonačelnica Nedjeljka Klarić kaže:

- Vozili smo se dugo uz Morinje no na smrad smo naišli - ako mogu jednostavnije objasniti- na mjestu gdje vam naselje Ražine ostaje iza leđa, dakle ispod groblja sv. Jurja.

Logično je da taj smrad južni vjetar nosi prema gradu. Istovremeno, oko postrojenja gradskog kolektora jutros nismo zabilježili baš ni najmanje tragove smrada. Policiji smo dali i popis koncesionara koji voze sadržaj septičkih jama tako da ustanove da se možda ne radi o ilegalnom odlaganju fekalija negdje u Morinje.

U ovom trenutku vjerojatnom nam se čini pretpostavka dr. Gorana Mihelčića da je ovo prirodni proces u Morinjskom jezeru pri kojem nastaje sumporovodik, a na licu mjesta smo našli i uginule račiće i ribice, što možda govori tome u prilog. Zajedno s gradskim čelnicima lokaciju je obišao i epidemiolog dr. Željko Huljev.

- Uzeli smo uzorak vode u Jadrtovcu s kojim ćemo provjeriti čistoću mora na plaži, jer može doći i do ugrožavanja zdravlja kupača. Drugi uzorak šaljemo u Institut Ruđer Bošković gdje će biti napravljena fizikalno kemijska analiza vode Morinja. Kako šibenski Zavod za javno zdravstvo ne uzorkuje i ne radi analize zraka, tako taj segment ostaje nepokriven.

Najnovija vijest: Smrad ipak (i) iz kolektora! 

Nakon što je Inspekcija zaštite okoliša provela nadzor na postrojenjima gradskog kolektora, utvrđeno je da bi se u postrojenje, radi sprečavanja emisije H2S- sumporovodika - trebali ugraditi dodatni ventilatori.
Vodovod i odvodnja d.o.o. se obvezali da će ih do 10. srpnja ugraditi, a Inspekcija zaštite okoliša obavit će nadzor - stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, iz kojega je razvidno da je izvor smrada doista (i) u postrojenjima kolektora.

#NEDJELJKAKLARIć