ŠibenikSMRAD FEKALIJA I SUMPORA UZNEMIRIO VIŠE OD POLA ŠIBENIKA

Smrad iz Morinja razbudio Šibenčane

Piše PSD.
6. srpanj 2008. - 12:47

Građani tvrde kako su se nad gradom pomiješale dvije vrste smrada: fekalija i sumpora, a moguće je da sumpor dopire iz obližnjeg Morinjskog zaljeva

Smrad koji se danima širi šibenskim prigradskim naseljima Vrpolje, Jadrtovac, Podsolarsko, Žaborić, Brodarica, Krapanj, Ražine, Mandalina, ali i gradskim četvrtima Baldekin, Krvavice, Križ, sve do Varoši i Crnice, u noći sa petka na subotu doslovno je ostavio budnim pola Šibenika.

Osjetio se sve do stare gradske jezgre, a mnogi su zbog toga rane jutarnje sate dočekali na nogama iščekujući promjenu smjera vjetra. Većina Šibenčana tvrdi kako su se nad gradom pomiješale dvije vrste smrada: fekalija i sumpora!

Ukoliko je to točno, dodatna rješenja, koja je “Vodovod” posljednih dana tražio ne bi li osigurao kvalitetnije ventiliranje jednog od kolektorskih postrojenja i “anulirao” smrad fekalija, još nisu pronađena.

A što se tiče karakterističnog neugodnog mirisa sumpora, moguće je da dopire iz obližnjeg Morinjskog zaljeva. To ne znači da i sam zaljev nije zagađen fekalnim vodama. Dileme, bar što se tiče Morinja, bit će razriješene kada stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo obznane rezultate bakteriološkog testiranja morske vode iz zaljeva, čiji će uzorci biti uzeti u ponedjeljak.

- Naložili smo uzorkovanje vode u Morinjskom zaljevu jer postoji mogućnost ozbiljnog zagađenja - kaže Joško Jurić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove i gospodarstvo.

Ukoliko se u uzorcima vode pronađu crijevne i fekalne bakterije, to će značiti da je zaljev, kao zasebna hidrogeološka cjelina izdvojena iz podzemne i nadzemne drenažne mreže rijeke Krke, zagađena fekalnim vodama.

Tada bi, dodaje Jurić, započela druga faza “istrage” kojoj je cilj utvrditi kako su otpadne vode dospjele u Morinj. Ne pronađu li se u zaljevu spomenute bakterije u nedopuštenoj koncentraciji - nema razloga za paniku.

Prema riječima dr. Gorana Mihelčića, znanstvenika u šibenskoj ispostavi Instituta Ruđer Bošković, neugodan miris može biti posljedica procesa koji u uvali Jezero u Morinjskom zaljevu nastaje nakon obilnih kiša.

- Tada dolazi do izdizanja podzemnog vodnog lica zbog čega se aktiviraju brojne vrulje u krškom području Morinja. Oborinske vode istiskuju anoksičnu sedimentnu vodu bogatu sulfidima i polusulfidima. Kada se takva voda izmješa sa prozračenom morskom vodom dolazi do kemijskih reakcija koje, između ostaloga, uzrokuju neugodan miris. Takve pojave događale su se i prije, a događat će se i kasnije - zaključuje Mihelčić.

Indikativno je, međutim, što pojavu koju je opisao znanstvenik karakterizira zabijeljena voda, što u Morinjskom zaljevu nije slučaj. More u zaljevu mutne je smeđkaste boje.

Ilegalne cisterne za fekalni otpad

U situaciji kao što je ova nije neosnovano postaviti pitanje gdje ilegalne cisterne za pražnjenje “crnih” jama ispuštaju sadržaj svojih tankova, nakon što je gradska uprava uvela nadzor nad “šahtom” u šibenskoj luci - jedinim mjestom gdje se to obavlja legalno i uz naplatu. Teško je, naime, povjerovati da ne rade jednakim intenzitetom kao i do sada.

#ZAGAđENJE#šIBENIK