ŠibenikU gradu se raduju najavi gradnje novog zatvora

Šibenik: na 86 mjesta 154 zatvorenika

Piše Joomla\CMS\User\User
Poput drugih hrvatskih zatvora, i u šibenskom je dvaput više zatvorenika, a gradnja novog u zoni Podi odgovara i gradskoj vlasti jer će se osloboditi atraktivan prostor u središtu grada

Miljenko Tošić
U šibenskom zatvoru su trenutačno na izdržavanju zatvorske kazne 154 zatvorenika, a optimalna brojka gotovo je upola manja - 86 zatvorenika. Ipak, kako kaže Miljenko Tošić, upravitelj zatvora, situacija u Šibeniku nije ništa bolja, niti gora od one u istim ustanovama diljem Hrvatske.

- U zatvoru su organizirane uobičajene dnevne aktivnosti zatvorenika. Šetnje, obroci, posjete, odlasci liječnicima odvijaju se baš kao da su smještajne mogućnosti najkvalitetnije. Jedino im ne možemo ponuditi prostor i - slobodu - zaključuje Tošić.

 Naime, zatvor je smješten na samo 3500 metara četvornih u središtu grada i u blizini suda i bolnice. No, život velikog broja zatvorenika na tako malom prostoru stvara određene napetosti. Zato se jedva čeka izgradnja novog zatvora koja je planirana u zoni Podi kapaciteta 600 mjesta, a bit će uposleno najmanje 200 radnika različitih zanimanja, od zatvorskih čuvara do kuhara.

 - Zgrade u kojima su smješteni zatvorenici su usklađene sa standardima smještaja i sigurnosti, a izgradnjom novih riješit će se i problem prekapacitiranosti - kaže Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav. Lokalnoj zajednici odgovara izmještanje zatvora sa sadašnje lokacije jer će sadašnji zatvorski prostor biti atraktivan za mnoge sadržaje. Vijesti o novim zatvorskim objektima na Podima pozdravljaju i zaposlenici šibenskog zatvora.

SI301106KRONZATVOR09
  Pogled iz šibenskog zatvora / Nikša Stipaničev / CROPIX  

Tisuću prekobrojnih

 Sveukupni smještajni kapacitet hrvatskog zatvorskog sustava, u koji spada 14 zatvora, šest kaznionica, dva odgojna zavoda i zatvorska bolnica, iznosi 3265 zatvorenika, a u njih je smješteno 4338 osoba. To znači da su trenutačno 1073 zatvorenika - prekobrojna. Državnim proračunom za ovu godinu planirana su sredstva za početak izgradnje zgrade za 240 zatvorenika u kaznionici u Glini, dogradnju i adaptaciju zatvorske bolnice čime će se povećati kapacitet za 106 zatvorenika, izradu projektne dokumentacije za dogradnju zatvora u Zagrebu za novih 300 zatvoreničkih mjesta te sredstva za pripremu izgradnje kaznionice i zatvora u Šibeniku.

#ZATVOR#šIBENIK#MILJENKOTOšIć#IVANDAMJANOVIć