Šibenik: čokolada za početak festivala

Piše PSD.
18. lipanj 2008. - 19:38

Međunarodni dječji festival, četrdeset i osmi, počet će – punim ustima “čokolade”!

Nakon protokolarnog dijela, Festival će otvoriti plesna predstava kazališta Trešnja “Čokolada”, nastala prema knjizi Irene Sertić, u režiji Nine Šojlev i koreografiji Desanke Virant. Inače, premijera “Čokolade” bit će u Zagrebu u rujnu, tako da je ovo njezino pretpremijerno izdanje.


Premda će svečanost otvorenja biti, po običaju, u subotu, u Šibeniku rade već dvije dječje radionice. Radionica mozaika koju vodi Zdenka Bilušić ostavit će trajnog traga na šibenskom Starom pazaru, a u Galeriji sv. Krševana djeluje – po ocjeni šibenskoga galerista Pavla Roce – jedna od najboljih festivalskih radionica uopće. Vodi je Austrijanka Luise Kloos s Doris Peoyer i Anitom Zlomislić.

Djeca naprosto hrle u radionicu nazvanu “Jedanaest i jedan” po pjesmi Kurta Schwitersa, gdje im dan počinje otkačenom tjelovježbom i “proizvodnjom” zvukova, vježbama koncentracije, a onda relaksirani i riješeni svih briga desetogodišnjaci kreću crtati bojama iz prirodnih, zemljanih pigmenata.
U Šibeniku će se u dva festivalska tjedna izvrtjeti 134 razna programa, od toga 41 iz inozemstva – od Europe do Japana.

U petnaestak dječjih radionica sudjelovat će bar petsto djece, a kroz Festival će proći bar tisuću i pol sudionika.
 
Dio programa bit će izveden u Tribunju, Tisnu, Vodicama, Primoštenu... Mnogi neće uspjeti vidjeti svečanost otvorenja, ali će moći vidjeti generalnu probu. Ona se održava u petak, u 21 sat. Svečanost otvorenja bit će izravno emitirana na HRT Plusu, a reprizirana u nedjelju u podne.

jordanka grubač