Šibenik: bolničku posteljinu peru privatnici

Piše PSD.
14. srpanj 2008. - 22:09

Zadarsko poduzeće “Turisthotel” dobilo je na javnom natječaju Opće bolnice Šibensko-kninske županije posao pranja i održavanja bolničkog rublja, a uskoro će poduzetnicima i obrtnicima ta zdravstvena ustanova ponuditi obavljanje i svih ostalih poslova koji nemaju veze s njenom temeljnom djelatnišću, dakle, medicinom.

 -- Prepuštanje posla pranja i održavanja rublja poduzetnicima izvan Opće bolnice bio je svojevrsni eksperiment i uvod u postupno prepuštanje obrtnicima i poduzetnicima svih onih poslova koji nemaju neposredne veze s medicinom – kazao nam je dr. Željko Burić, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

 - Ugovor s “Turisthotelom” pokazao se iznimno uspješnim. Sve funkcionira besprijekorno, a ni financijski učinci nisu zanemarivi. Sada imamo urednu dostavu, nema čekanja, nema problema sa zamjenom oštećene i dotrajale posteljine i rublja – kazala nam je Marijana Žaja, glavna sestra OB-a Šibenik.

 - Rublje nam dolazi prema ugovorenoj dinamici, oprano, ispeglano, dezinficirano i zapakirano u plastičnu foliju. Sve ono što je dotrajalo odmah se zamjenjuje i o tome više ne moramo voditi računa. Pola rublja je naše, a pola je vlasništvo tvrtke “Turisthotel”. Mislim da taj pomak u kvaliteti jako dobro osjećaju i naši pacijenti, navodi Burić. U OB-u Šibenik upozoreni smo da je takav način rada proistekao iz nužde, ali će postati opći princip. Bolnica je, naime, počela tražiti vanjskog partnera zbog nemogućnosti obnove vlastite dotrajale praonice. Obnova praonice OB-a Šibenik, čije su zatvaranje tražile sve inspekcije jer je postala opasna i za djelatnike, traži ulaganja veća od 3,5 milijuna kuna.

 - U bolnici ćemo zadržati malu interventnu praonicu koja nam je neophodna, a ovo rješenje primijenit ćemo ne samo i u ostalim poslovima, već i pri gradnji nove bolnice, kaže dr. Burić. Zatvaranjem praonice u OB-u Šibenik i prepuštanjem posla specijaliziranoj tvrtki izvan te ustanove, bez posla nije ostao ni jedan djelatnik bolnice. Slična rješenja koriste se u bolnicama u Zadru, Puli, Biogradu na Moru i Slavonskom Brodu. 

                                                                                                     Stanko Ferić / EPEHA