ŠibenikOVAKO SE TO RADI

Šibenčanka uzela stvar u svoje ruke: Komunalni redari na Biocima rjeđi su od jetija

Piše PSD.
11. lipanj 2015. - 22:09
Zagorci kažu da “tiha voda brege dere”, a oni koji upoznaju Zagorku Stančić, shvatit će da se može i više – urediti i jedno dotad godinama zapušteno dječje igralište na šibenskim Biocima, za koje gradska uprava – isto tako godinama – nije imala novca, a vjerojatno ni pravog interesa. Kao ni gradska poduzeća, poput “Zelenila” koje je Zagorka – za prijatelje Zaga – isto tako alarmirala, ali uzalud.

– Ili nisu bili nadležni, ili nisu imali novca, ili bi mi rekli: “A što ćemo mi sve to uređivat kad će to vandali ionako sve uništit.” Fina izlika da se ne radi ništa! Pa zašto uopće postoje komunalni redari? Na Biocima ih nitko nikad nije vidio, rjeđi su od Jetija! – grmi Zaga, kojoj je lani u lipnju dozlogrdilo dovoditi dijete na zapušteno dječje igralište, usred otpada i smeća, usred isto takvog neograđenog parka u kojem i dandanas caruje metar visoka trava i makija, i u kojoj se svakodnevno kao kućni ljubimci viđaju zmije – izbrojili su, vele, tri sjajna i debela blavora!

Ina i mnogi drugi

Za svoju inicijativu, uređenje igrališta, Zaga je, nabraja nam, uspjela dobiti potporu čak devetnaest različitih klubova, ustanova i udruga, među kojima i tako zvučnih imena kao što su UNICEF Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu, s kojima se natjecala za potporu moćne naftne kompanije Ine na čiji se natječaj za financiranje – “Zeleni pojas 2014.” – javila.

S obzirom da Ina ne financira projekte fizičkih osoba, u tome je najdragocjenija bila potpora udruge “Ardura”, s Ninom Živković, i udruge “Mladi u EU-u” koju vodi Martin Mrša.

– I uspjeli smo, dobili smo od Ine novac. Prema ugovoru koji smo potpisali, ne smijem otkriti iznos, ali mogu reći da su platili vrijednost, zajedno s dostavom i montažom, tri za park i našu djecu vrlo važne sprave – klackalicu, vrtuljak i njihalicu, koje su ovih dana već u funkciji. Svaka im čast! A na koncu se i Grad pokrenuo, pa se dogradonačelnik Danijel Mileta, kad je vidio na što sve to sliči, zauzeo da se promijene dotrajali drveni dijelovi ograde i rukohvata na malonogometnom terenu te ulazna vrata samog igrališta. Hvala i njemu!

Izrađeni su i montirani drveni dijelovi koji nedostaju na dječjim spravama, izbrušena i prebojena sva drvena konstrukcija, sanirana oštećenja na toboganu i demontiran oštećeni vrtuljak, te postavljena “antivandalska” svjetla. Uskoro će se postaviti i nove klupe i kante za smeće, a nakon montiranja novih sprava, trebalo bi nasuti teren novim šljunkom, ograditi igralište, te na ograđenom dijelu igrališta zasaditi cvijeće gdje će psima biti zabranjeno ulaziti – veli gospođa Stančić koja zorno dokazuje istinitost i one “kad se male ruke slože”.

Roditelji, uključite se!


A gotovo nevjerojatno djeluje i podatak da je ova vrijedna i agilna mlada žena u najboljim godinama – 39 tek – nezaposlena. Unatoč čak trima diplomama i jednoj licenciji, onoj za pomorskog agenta. Zaga je, naime, stručni specijalist menadžmenta, prvostupnik ekonomije, sanitarnog inženjerstva, s iskustvom rada u SAD-u, u najvećoj kruzing-agenciji na svijetu, na najvećem kruzeru “Queen Mary”. No, u Hrvatskoj za nju nema posla, i to, tvrdi, ne njezinom krivnjom.

– No, pustimo to... Ja bih, s obzirom na potencijal koji pruža okolni park, apelirala i na gradsko komunalno poduzeće “Zelenilo” da pridonese ovoj priči i za početak pokosi i uredi travnate površine, a potom i da se uhvati posla hortikulturnog osmišljavanja tog atraktivnog prostora. Lijepo je što direktor Siniša Burić dijeli svojim djelatnicama cvijeće svakog 8. marta, ali i mi na Biocima i Vidicima smo i žene i majke svaki dan, voljeli bismo i mi da s našom djecom budemo u cvijeću. Pa nek se onda s nama direktor slikava ako će svaki dan! – nema dlake na jeziku vrijedna šibenska aktivistica.

Možda se ta “depiliranost” neće svidjeti baš svima, ali da je više takvih, svima bi nam – i ne samo u Šibeniku – bilo ljepše. A s obzirom da je većina šibenskih dječjih igrališta u neprihvatljivom stanju, Zaga Stančić i udruga “Ardura” pozivaju roditelje da im se jave i zajednički nastave s njihovim uređivanjem kako bi Šibenik i stvarno bio ono što mu piše na limenoj ploči na ulazu – grad prijatelj djece! I nije veli, istina da nema novca.

Njega se uvijek nađe... volje, volje nema, nje fali...


ZDRAVKO PILIĆ
FOTO: N. STIPANIČEV / CROPIX

#BIOCI