StoryEditor
ŠibenikVolonteri među načelnicima malih općina prava su rijetkost

Selo moje malo nudi plaću od 9.000 kuna

Piše PSD.
17. travnja 2008. - 23:02

Načelnik općine Unešić radi i kao profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi, a načelnik općine Civljane ugostiteljstvo zamijenio državnom plaćom. Prvi čovjek nerazvijene Biskupije ima 9000 kuna primanja

Mladen Abramac, načelnik općine Unešić i član Poglavarstva Šibensko - kninske županije, svoj posao načelnika obavlja volonterski. Profesionalno radi kao profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi u Drnišu, a nakon radnog vremena ispunjava zadaće načelnika.

Na to se odlučio iako je stanje u njegovoj općini bolje nego u drugim gospodarski nerazvijenim općinama, a koje imaju načelnike profesionalce bez obzira na to što ostvaruju minimalne vlastite prihode.

- Možda sam još uvijek romantičar u politici, ali smatram da vrijeme malih općina koje nemaju dovoljno prihoda prolazi i da gube svoj smisao.

Ja sam sretan i zadovoljan na svom poslu, a istodobno mi nije teško volonterski raditi za dobrobit općine dok su stvari sada takve kakve jesu - kaže Abramac. Jednako razmišlja i Josip Milaković, načelnik općine Ružić, koji je takodjer odolio zovu za mnoge privlačne profesionalne načelničke fotelje.

Svoju funkciju obavlja volonterski, a profesionalno radi kao službenik u policiji. Suprotan njihovome je primjer Ante Gutića, načelnika općine Civljane, sigurno najslabije naseljene i najnerazvijenije općine u Šibensko - kninskoj županiji, koja službeno ima samo 170 stanovnika.

On je u početku bio volonter, a sada je profesionalac koji prima plaću iz općinskog proračuna. Svoj restoran, koji je dugo bio jedini gospodarski subjekt u toj općini, prepustio je bratu. - Moja općina nije mala, nego je po površini dosta velika, a i radimo na gospodarskim projektima.

Imamo, prema našim podacima, 960 stanovnika. Ako vi svoj posao ne radite volonterski, zašto bih ja radio svoj? - kazao nam je Gutić na upit zašto je iz volontera prešao u profesionalce. Plaća mu je, kaže, oko 7 000 kuna. Profesionalci su i načelnici gospodarski nerazvijenih i nenaseljenih općina Ervenik, Biskupija, Kijevo i Kistanje, a plaća im se kreće od 6 500 kuna u Kijevu do čak 9 000 kuna, koliko zarađuje načelnik općine Biskupija.

 Medju priobalnim općinama profesionalac nije načelnik općine Tribunj Damir Pilipac, ali zato njegov zamjenik Slobodan Ukić profesionalno obavlja tu funkciju. Poseban slučaj je načelnik općine Primošten Stipe Petrina koji je takodjer volonter i ne prima plaću iz općinskog proračuna, ali ne radi nigdje drugdje osim u općinskoj upravi.

- Smatram da nam je dovoljna nagrada to što su nam građani povjerili obavljanje takvih odgovornih funkcija i iskazali čast da ostvarimo njihove želje za boljim životom - objašnjava Petrina.

Romantičari u politici: Stipe Petrina i Mladen Abramac

#GOSPODARSTVO#SELO

Izdvojeno