Reginalni otpad: za Bikarac 65 milijuna kuna iz EU-a

Piše PSD.
15. srpanj 2008. - 14:13
Do kraja godine očekuje se od EU-a još oko dva milijuna eura za regionalni centar ‘Bikarac’ i unapređenje javne higijene u Šibensko –kninskoj županiji.

Nikša Stipaničev / CROPIX
Delegacija Europske komisije, dakle vlade Europske unije, odobrila je projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodaranje otpadom Šibensko–kninske županije “Bikarac” i za njegovu izgradnju odobrila 6.886.601 euro. Zahvaljujući toj odluci, javno poduzeće “Čistoća” može početi raspisivati javne natječaje za izvođače radova, kako bi izgradnja “Bikarca” počela do kraja ove godine.

Riječ je o golemom projektu, koji ima ima izniman značaj, ali ne samo zbog toga što će dugoročno riješiti problem zbrinjavanja otpada u Šibensko–kninskoj županiji, omogućiti iskorištavanje sekundarnih sirovina, donijeti nova radna mjesta i poslove za poduzetnike te omogućiti zatvaranje svih smetlišta u cijeloj Šibensko–kninskoj županiji.

Riječ je, naime, o prvom i za sada jedinom regionalno-županijskom centru za gospodaranje otpadom u Hrvatskoj, koji se financira iz ISPA fonda EU-a. Štoviše, projekt “Bikarac” istaknut je kao ogledni primjer uspješnog i kvalitetno izrađenog projekta, a u ocjeni je naglašeno da Šibenik i Šibensko–kninska županija, zahvaljujući pravodobnom početku posla, imaju prednost od čak tri do pet godina, u odnosu na ostale hrvatske jedinice lokalne samouprave i regije.

Do kraja 2008. godine, očekuje se da će Delegacija Europske komisije prihvatiti i sva tri preostala tendera, teška ukupno oko dva milijuna eura. To znači da će Europska unija u rješavanje problema zbrinjavanja i gospodarenja otpadom u Šibensko–kninskoj županiji ukupno uložiti više od 65 milijuna kuna.

 

Nema splitskog ni talijanskog smeća

Regionalni centar za gospodarenje otpadom “Bikarac” gradi se novcem EU-a, samo i isključivo kao sustav za gospodaranje otpadom s područja Šibensko–kninske županije, koju su lokalni stručnjaci i dužnosnici dalekovidno, još prije desetak godina, definirali kao regiju. Na “Bikarcu” neće biti odlagan otpad ni iz Splita ni iz Italije, kao što se spekuliralo.

 

#BIKARAC