Privatni smještaj na šibenskom području: turista ipak nema dovoljno

Piše PSD.
15. srpanj 2008. - 15:14
Iznajmljivača ima u Žaboriću više nego lani pa je dio kreveta ostao prazan; u primoštenskoj ‘Zori’ fali 200 do 300 gostiju

Joško Ponoš / CROPIX
Privatnim iznajmljivačima ipak ne cvjetaju ruže. Čini se da je situacija najlošija na području Grada Šibenika.

 - U Žaboriću, najjačoj destinaciji koja je prošle godine ostvarila gotovo 70 tisuća noćenja, stanje nije strašno loše jer je broj gostiju na prošlogodišnjoj razini. Kako je povećan broj iznajmljivača i kreveta, popunjenost i nije baš na željenoj razini. Nedavno sam bila u Zablaću gdje je situacija osjetno lošija. Posebno iznenađenje je tamošnji kamp, u kojem smo zatekli samo 50 gostiju. A upravo zahvaljujući dobrim prošlogodišnjim rezultatima kampa, gdje je bilo više od 20 tisuća noćenja, Zablaće je uvršteno u prvu kategoriju i prema tom mjerilu utvrđeni su i maksimalni paušali za porez i boravišnu pristojbu. Što se tiče Jadrije, Zatona i Rasline, popunjenost je otprilike na prošlogodišnjoj razini, kaže Rada Alviž iz Ureda Turističke zajednice grada Šibenika.

 - U privatnom smještaju, koji ima četiri i pol tisuće ležajeva, odmara se 1.800 gostiju koji su izravno registrirani preko našeg ureda. Dio je popunjen preko turističkih agencija. To je ostalo na prošlogodišnjoj razini. Više nas zabrinjava hotel Zora u Primoštenu, u kojem je u ponedjeljak bilo 558 gostiju, odnosno čak 220 manje nego u isto vrijeme lani. Taj manjak od 200 do 300 gostiju u hotelu je stalno prisutan, pa se pitamo što to rade, kaže Jere Bakotić, direktor Ureda TZ-a Primošten.

U ovom trenutku jedino Vodičani mogu biti zadovoljni, može se zaključiti iz razgovora s Anitom Franin, direktoricom tamošnjeg ureda TZ-a.

 - Popunjenost je dobra, bilježimo porast gostiju od četiri posto. Kakav će biti financijski učinak? Cijene u privatnika nisu se mijenjale posljednjih 15 godina, kaže Franin.