Plaže u Skradinu i Vodicama nisu besprijekorne

Piše PSD.
25. lipanj 2008. - 22:28
I na te dvije lokacije more je dobro za kupanje. To što je umjereno onečišćeno ne znači da je zagađeno i nema gotovo nikakve opasnosti za zdravlje - kažu mjerodavni

Plaža u Skradinu                                Nikša Stipanićev / CROPIX
More u Skradinu i kod tobogana u Vodicama umjereno je onečišćeno. Pokazalo je to treće ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora provedeno sredinom lipnja. To je prvi put ove godine da je more na šibenskom području onečišćeno. Međutim, u Ministarstvu zaštite okoliša i šibenskom Zavodu za javno zdravstvo tvrde kako nema nimalo razloga za paniku.

- I na te dvije lokacije more je dobro za kupanje. To što je umjereno onečišćeno ne znači da je zagađeno i nema gotovo nikakve opasnosti za zdravlje. Iduća ispitivanja pokazat će radi li se o privremenom zagađenju. Pokaže li se u kontinuitetu onečišćenje na te dvije plaže, tek onda se može proglasiti da nisu pogodne za kupanje - jednoglasni su naši sugovornici u Ministarstvu zaštite okoliša i šibenskom Zavodu za javno zdravstvo.

Prema njihovim riječima na plaži u Skradinu rezulatati češće znaju biti lošiji od prosjeka. I to prije svega jer se radi o bočatoj vodi i mjestu gdje se miješaju slana i slatka voda, što pogoduje razvoju bakterija. Što se tiče Vodica, puno je više mogućih uzroka onečišćenja.

Najvjerojatnije se radi o nekom kanalizacijskom ispustu ili septičkoj jami, a uzroci mogu biti i jake kiše, puno kupača, pa čak i visoke temperature. Inače, u posljednjem ispitivanju kakvoće mora uzeti su uzorci na 81 lokaciji duž Šibenske županije od Pirovca do Rogoznice. Na većini plaža more je visoke kakvoće. Po čistome moru za pola koplja iznad drugih turističkih destinacija odskaču Primošten i Rogoznica, gdje je na svim uzorkovanim lokacijama more visoke kakvoće.