Obrazovanje odraslih: dva i pol milijuna kuna za 250 polaznika

Piše PSD.
24. lipanj 2008. - 19:39
Najmanje 250 polaznika u Hrvatskoj bit će obuhvaćeno pilot projektom «Ulaganje u obrazovanje za deficitarna zanimanja», za što će Agencija za obrazovanje odraslih osigurati 2,5 milijuna kuna. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj namijenjenom nezaposlenim osobama u Šibensko – kninskoj, Ličko – senjskoj i Vukovarsko –srijemskoj županiji koji je u utorak predstavljen u Šibeniku.

- Ovo je prvi korak u ostvarenju našeg strateško cilja -stvaranja društva znanja. Sada krećemo s nezaposlenima, a sljedeći će korak Agencije biti da se cjeloživotnim učenjem odraslih obuhvate i zaposlenih. To je već uhodana praksa u Europi gdje usluge obrazovanja koristi čak 30 posto odraslih, a u Danskoj čak 37 posto, dok je u Hrvatskoj takvih samo 2,5 posto. Projekt počinje najesen. Već 8. rujna, na Dan pismenosti, kreće velika kampanja. Od 28. rujna do 3. listopada traje Tjednom cjeloživotnog učenja. Trudit ćemo se da to bude festival znanja koji će kroz kampanju i promidžbu privući nezaposlene da se okrenu cjeloživotnom obrazovanju i tako bez problema osiguraju posao. Projekt je osmišljen tako da se napravi otklon od ranije večernje škole, kaže Zoran Smolić, potpredsjednik Agencije.

Projekt je iznimno važan jer u Hrvatskoj danas samo 7,82 stanovništva ima visoko obrazovanje, a dvostruko više – 15,76 nema niti osnovnu školu.
Partneri u tom projektu su lokalna zajednica, obrazovne institucije, područna služba HZZ-a, te gospodarstvo koje sve teže dolazi do potrebne stručne radne snage.
 
                                                                                                Marijan DŽAMBO/EPEHA