Šibenikpomorska nezgoda

Ministarstvo objavilo nove detalje havarije na Žirju

Piše Ante Talijaš
6. veljača 2019. - 16:27
katamaran_komiza02-060219

O nasukavanju katamarana 'Komiža' na Žirju, oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Službenici Nacionalne središnjice za traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obavijest o pomorskoj nezgodi zaprimili su 6. veljače u 06.12 od službenika LK Šibenik, koji su izvijestili o nezgodi brzog putničkog broda tipa dvotrupac (katamaran), imena 'Komiža', dužine 26,67 metara, a koji je prema informacijama LK Šibenik, pretrpio oštećenje jedne pogonske elise, uslijed nasukavanja na hridinastoj obali uvale Muna, na otoku Žirju - navode iz Ministarstva mora.

Uvala je uska, ide 'na piriju': katamaran se nasukao na rivu zbog jakog vjetra, manevar kapetana spriječio teže posljedice

Očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koju su službenici LK Šibenik započeli privremeno je bio prekinut, jer je postojala opasnost od daljnjih oštećenja nasukanog trupa broda pod utjecajem valova te se odmah poduzela aktivnost odsukavanja. Stoga je već u 08.15 sati spasilački brod iz sastava LK Šibenik uzeo brod 'Komižu' u tegalj jer su zapovjedniku broda 'Komiža' službenici Šibenske kapetanije izdali zabranu isplovljenja.

Brod Komiža iz žirjanske uvale Muna otegljen je u Remotno brodogradilište Šibeni, gdje će se na sigurnim vezu nastaviti i dovršiti očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koja je, srećom, prošla bez ozlijeđenih putnika i članova posade i bez prodora mora u trup broda, dok na poziciji pomorske nezgode nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša - priopćeno je iz Ministarstva mora.

#KOMIžA#žIRJE#KATAMARAN