Marina Frapa: Galebovi su nam sve usrali, tjeraju ih Ameri raketama

Piše Joomla\CMS\User\User
8. srpanj 2008. - 17:01
rgx time: 7.7962875366211E-5

Vijest da rogoznička Marina Frapa zračnim topovima rastjeruje galebove odjeknula je poput bombe. Oliver koji pjeva naljepšu baladu o toj morskoj ptici za tako nešto nikada nije čuo. Koliko će tek biti zbunjen popularni pjevač kada čuje da rogozničke galebove ne rastjeruje neki «obični zračni top» već ih  zapravo "raketiraju" - Amerikanci!   

Upravo takva informacija, naime, službeno je (e-mailom) stigla iz  Marine Frapa iako, istina nije i službeno potpisana (imenom i prezimenom), kako to nalažu uzusi poslovne komunikacije.

 - Marina Frapa ima sklopljen ugovor s Amerikancima koji satelitski nadziru cijelu marinu. U jednom dijelu ugovora postoji stavka da se marina štiti od galebova koji su nam, oprostite na izrazu - usrali cijeli novi gat i koji to isto rade po brodovima koji su privezani na gat. Naime, Amerikanci satelitskim navođenjem šalju rakete koje se aktiviraju  iznad marine i zvuče kao zračni top, kako bi rastjerali galebove koji inače dolaze ovdje za ribaricama koje se bave izlovom ribe na crno - doslovno piše u priopćenju za medije Marine Frapa.

Reakciju ribara, (onih istih koji se "bave izlovom na crno") nije trebalo dugo čekati. Predsjednik sindikata ribara Petar Baranović  tako strahuje da nakon galebova slijedi rastjerivanje profesionalnih ribara koji su, kako veli, najmanje tisuću godina prehranjivali ovaj narod i održali ga uz najplavije more na svijetu.

- U pozadini ničim izazvanog napada na ribare je rastjerivanje ribarskih brodova koje počinje svake godine 1. srpnja. Na nekorektan se način ribarima, koji imaju razumjevanja za nautički turizam, želi oteti egzistencija.  Bilo bi pristojno i korektno da ta zaštićena nautičarska elita, koja se pojavila prije 15-ak godina, bude jednako tolerantna i prema profesionalnim ribarima koji časno i pošteno rade svoj teški posao - kaže Baranović.

Zaključuje također kako je rastjerivanje galebova američkim raketama uvreda za intelektualnu razinu nacije, a svi ataci na galebove trebali bi biti sankcionirani od nadležnih državnih institucija.

Vedrana STOČIĆ / EPEHA
foto: arhiv cropix        

Valobranski - gat!

 Famozni gat kojeg "uneređuju" galebovi i na kojeg su privezane luksuzne jahte je, prema lokacijskoj dozvoli Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tek valobran.  A na valobran se, ističe Kata Gojević glasnogovornica ministrice  Dropulić, ne mogu privezivati brodovi. Glasnogovornica, istina, iz svog ureda ne vidi "valobran". Međutim, u Frapinom priopćenju jasno  (makar i u posprdnom kontekstu!),  piše da su brodovi privezani na - gat.

Inače, ministarstvo Marine Matulović Dropulić 2004. godine odbacilo je studiju utjecaja na okoliš za taj megagat od tristotinjak metara. Investicija nije imala uporišta u prostornoj regulativi, pa je građevinska inspekcija zabranila nasipanje mora, a protiv investitora i izvođača podignute su kaznene prijave. Nakon dvije godine, preciznije 2006., došlo je do naglog obrata. Iako se u prostornoj dokumentaciji nije promjenilo ništa, resorno Ministarstvo Marini Frapi izdalo je lokacijsku dozvolu, za, kako mu glasnogovornica tepa -  valobran!

#MARINAFRAPA